EU verbiedt ruim twintig exotische planten en dieren

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Een aantal exotische flora en fauna staat sinds kort op een rode lijst. De Europese Unie heeft de lijst van ‘invasieve exoten’ flink uitgebreid. Deze dier- en plantsoorten zouden schade aan de Europese natuur kunnen aanbrengen. Dit meldt het AD. 

Lijst

Dieren zoals de roodbuikbuulbuul, de tropische vuurmier of de watersla kunnen schadelijk zijn voor de Europese natuur. Tevens kunnen deze soorten zich razendsnel voortplanten. De Europese Unielijst is daarom met 22 soorten uitgebreid. Het is verboden om deze exoten te bezitten, verhandelen, kweken, transporteren of importeren.

Verspreiding  

Toch hebben deze soorten zich al op het Europese vasteland verspreid. Hiermee bedreigen zij delen van de biodiversiteit met concurrentie en ziekten. In Nederland is de verspreiding volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) relatief beperkt. Zo werd de dwergvuurmier sporadisch aangetroffen. De dwergmeerval daarentegen laat zich wel vaak zien. In Zuid-Nederland zijn dichte concentraties van dit soort vissen aangetroffen. Bezitters van de exoten hebben het advies gekregen om ze te laten uitsterven om verdere voortplanting te voorkomen.

Door: Nationale Recreatiegids