Waarom kleurt dit natuurgebied op Texel oranjeroze?

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Op Texel kun je vanaf de lucht iets opmerkelijks waarnemen. Het water in natuurgebied Wagejot is helemaal oranjeroze gekleurd. Vijf jaar geleden werd dit fenomeen voor het eerst waargenomen. Maar waarom krijgt deze natuurlijke plas zo’n onnatuurlijke gloed? Dit meldt Natuurmonumenten. 

Micro-alg

Volgens de natuurorganisatie gaat het om een speciaal soort alg. Door de combinatie van droogte, zout en micro-organismen krijgen waterlichamen dit soort kleuren. Hoewel het lijkt alsof er gevaarlijke stoffen zijn gedumpt of dat de vogelgriep zich hier verspreidt is de verkleuring relatief ongevaarlijk. De boswachter van Texel stelt ons gerust maar dat betekent niet dat de verkleuring per sé een goedaardig verschijnsel is.

Wortelkleur 

Juist door de droogte die wordt veroorzaakt door klimaatverandering kleurt de plas bonter dan normaal. Het oranjeroze kleurtje is het resultaat van een hoog zoutgehalte en de micro-alg Oxyrrhis marina. De kleurstof die het water oranje maakt heet caroteen. Dit wordt ook gevonden in wortelen en radijsjes.

Het feit dat boswachters pas sinds kort grip krijgen op dit natuurlijke fenomeen indiceert dat steeds meer natuurgebieden kampen met droogte. Nu het permanent warmer en droger wordt is het goed mogelijk dat het een jaarlijks terugkerend fenomeen wordt.

Door: Nationale Recreatiegids

Beeld: Natuurmonumenten