Vuurtje stoken? Let op de effecten voor je omgeving

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Rookgeur is tegenwoordig overal te ruiken in het zomerseizoen. Denk hierbij aan lekker barbecueën in de buitenlucht, een terrasverwarming of een gezellige vuurkorf. Veel mensen zijn zich echter minder bewust van de schadelijke gassen en dampen die vrijkomen bij een open vuurtje. Dit meldt de provincie Overijssel.  

Rookpluimen

Vooral kinderen, ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen last hebben van rookpluimen. De twee grootste boosdoeners zijn roet en fijnstof die vrijkomen bij de verbranding van hout of kolen. Een belangrijke tip is daarom dat je alleen schoon materiaal stookt. Zorg ervoor dat je geen verf verbrandt of andere chemische stoffen die zijn toegevoegd aan het hout. Aanmaakblokjes kunnen het beste gemaakt zijn van samengeperst hout.

Windstand

Verder is de windstand ook een belangrijke factor. Bij windstil is het onverstandig om een open vuurtje te stoken. Vooral als meerdere mensen een vuurtje aansteken kan een gebrek aan wind de straat snel blauw zetten. Dit is onprettig voor alle omwonenden en mogelijke voorbijgangers. 

Afspraken

Vuurtje stoken in een stalen ton is sowieso niet geschikt in de steden. Op het platteland kan het wel, maar spreek een redelijk tijdstip af met je buren. Een alternatief voor het barbecueën is de elektrische barbecue. Hierbij komen geen kooldampen vrij en daarmee wordt de overlast van het zomerse ritueel beperkt. Op de website van het RIVM kun je in de gaten houden welke dagen het verstandig is om buiten te stoken.

Door: Nationale Recreatiegids