Ga op een historische wandeling door een eeuwenoud deel van Haarlem

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Genootschap Oud-Schalwijk organiseert binnenkort een stadswandeling langs een middeleeuws stukje Haarlem. Onlangs werd besloten om te kiezen voor een historisch thema met ondersteuning van een publieke tentoonstelling in de lokale bibliotheek. Dit meldt Haarlem.nieuws.nl. 

Stadsrechten

Haarlem ontving stadsrechten in 1245. Ten tijde van de zogeheten Grote Ontginning werd Schalwijk gesticht. Het stedelijke Haarlem moest voorzien worden van voldoende vruchtbare landbouwgronden om haar groeiende bevolking te voeden. Het rechtsgebied Schalwijk dat reeds was ingedijkt bleek de perfecte plek hiervoor. Aan de zuidoostelijke kant van de stad werd Schalwijk ontgonnen en langs de afgegraven watergangen en dijken kwamen door de eeuwen heen huizen.

Rondleiding

Door de rijke historie van Schalwijk leent de omgeving zich uitstekend voor een historische rondleiding waarbij de sporen van het verleden nog goed zichtbaar zijn. De rondtocht kwam als beste naar voren in een lokale enquête. Het Genootschap is nog steeds op zoek naar extra hulpkrachten om de rondleiding en de bijkomstige tentoonstelling vorm te geven.

Geïnteresseerden kunnen het Genootschap benaderen via deze link. De rondleiding staat gepland op 3 juli 2022. De groep vertrekt vanaf het kerkgebouw aan de Frankrijklaan om 11:00. Deelname kost 3,50 euro.

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker