Tips voor wandelen met de hond in de natuur

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Iedereen met een hond weet hoe vermoeiend het kan zijn om deze uit te laten. Maar een wandelroute met een trouwe viervoeter kan een mooie combinatie zijn van je dagbesteding. Waar moet je tijdens zo’n wandeling op letten? Dit meldt Indebuurt Hengelo. 

Bebouwde kom

Honden moeten ten eerste aangelijnd zijn binnen de bebouwde kom. Met de uitzondering van losloopterreinen dien je je dier onder controle te houden. Mocht een hond naar het toilet moeten, zorg er dan voor dat je altijd poepzakjes meeneemt. Het is voor niemand een pretje om per ongeluk in de uitwerpselen van een ander te staan.

Natuurgebieden

Bordjes vormen doorgaans de leidraad tussen wel en niet toegankelijke gebieden. Op deze website van Staatsbosbeheer staat overzichtelijk aangegeven welke natuurgebieden bestemd zijn voor wandelingen met honden. In losloopgebieden is het tevens aangeraden om stevig gekleed te zijn. Er kunnen nogal wat onverharde paden en olifantenweggetjes langskomen.

Tips voor in het bos

Om er voor te zorgen dat je hond bij je blijft is het belangrijk om actief met hem of haar aan de gang te zijn. In het bos zijn veel afleidingen die tot problemen kunnen leiden. Verder kun je hem of haar belonen met hapjes als hij zich netjes bij je voegt. Probeer de hond niet direct aan te lijnen als je hem of haar roept maar geef de hond alle ruimte. Een hondenfluitje kan daarnaast geen kwaad, het bos kan soms overweldigend en onoverzichtelijk zijn.

Door: Nationale Recreatiegids