Vogelgriep raast door Noord-Holland en de Waddeneilanden

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Op Texel zijn onlangs dode vogels aangetroffen als gevolg van de vogelgriep. Het gaat om de zogenaamde kokmeeuwen. Dit is de derde vogelsoort die hard is getroffen door het virus. Eerder meldden natuurorganisaties al overleden visdieven en grote sterns. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.  

Opruimacties 

Het virus grijpt om zich heen en springt van vogelsoort naar vogelsoort. Een zorgwekkende ontwikkeling en een grote aanslag op de natuurbalans in onze kustgebieden. Het is voor de boswachters een treurig aangezicht om de visdieven dood langs hun nesten te zien liggen. Door preventieve opruimacties wordt gepoogd om de verdere verspreiding van de ziekte te beteugelen.

Grote sterns 

Eind mei kwamen de eerste berichten binnen van dode grote sterns. Een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit verhulde dat het ging om een erg dodelijke en besmettelijke variant van de vogelgriep. Deze griep heeft zich nu verspreid onder andere vogelsoorten en het einde is voorlopig niet inzicht. Recreanten die de overleden beesten aantreffen worden aangeraden om dit te melden bij de natuurbescherming.

Door: Nationale Recreatiegids