Giftig water en dode dieren: Nederland stevent af op een watercrisis

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Onderzoekers in samenwerking met Natuurmonumenten waarschuwen voor een bijzonder slechte waterkwaliteit in Nederland. Volgens het team is het zaak dat men nog grotere inspanningen levert om te voldoen aan Europese waterdoelstellingen voor oppervlakte- en grondwater. Dit meldt Natuurmonumenten. 

Slechtste jongetje van de klas

De Nederlandse waterkwaliteit staat al geruime tijd onder druk. Een groot deel van onze watervoorziening is zwaar vervuild. Uit het onderzoek bleek dat de waterkwaliteit zelfs aanzienlijk verslechterd. Tot dusver zorgden mest, pesticiden, lozingen en andere vormen van verontreiniging voor een extreem slechte score vergeleken andere Europese landen. De extreme droogte van dit jaar komt daar nog eens bij op. Landelijke grondwaterstanden zijn aan het dalen.

Droge zomer 

Het effect op de natuur is onmisbaar. Het water dat zij gebruiken om te overleven neemt elke dag af in kwaliteit. Dankzij aanhoudende vervuiling staat waterrijke natuur onder druk. De zalm en de krabbenscheer zijn bijvoorbeeld volledig verdrongen uit binnenlandse wateren. Heldere plassen die dieren gebruiken als kraamkamer of levensbron worden troebele vallen met giftige en chemische stoffen. Met de aanhoudende droogte en de lage grondwaterstanden zullen veel dieren naar verwachting uitsterven deze zomer.

De watercrisis op de politieke agenda 

Met het huidige beleid lijkt Nederland aan geen enkele norm te voldoen. Naast boetes vanuit de Europese Commissie is deze ontwikkeling een grove aanslag op onze leefwereld. Mensen zijn net als dieren afhankelijk van schoon drinkwater. Mocht de watercrisis genegeerd worden dan kan dit immense gevolgen hebben voor de gezondheid van de natuur en die van onszelf. Het bestaande regeerakkoord heeft volgens Natuurmonumenten onvoldoende concrete voorstellen om de crisis te beteugelen.

Door: Nationale Recreatiegids