Tips voor het spotten van Schotse Hooglanders op de Veluwe

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
De Veluwezoom is het gedeelte van de Veluwe dat is gelegen aan de oostzijde van het natuurgebied. Hier lopen wilde koeien rond. Nu de eerste kalfjes zijn geboren is het belangrijk dat hun gezondheid wordt gecontroleerd. De dieren leven in het wild maar enkele boswachters houden de koeien graag in de gaten. Dit meldt Natuurmonumenten.  

Groot leefgebied 

In totaal leven er rond de 180 Schotse Hooglander op de Veluwezoom. Ze zijn verspreid over een imposant natuurgebied van rond de 5000 hectares. Boswachters maken gebruik van een terreinwagen om dichterbij de dieren te komen. Ze letten op de fysieke conditie van de hooglanders en hun gedrag. Zieke koeien geven namelijk zichtbare signalen af als er iets aan ze mankeert.

Kalfjes 

Er zijn enkele kalfjes geboren dit voorjaar. De meeste verkeren in goede gezondheid. Sommige koeien zullen binnenkort jongen werpen. Nu de planten weer groeien heeft de nieuwe generatie meer dan genoeg voedsel om lekker aan te sterken.

Zelf Hooglanders spotten 

Ben je zelf benieuwd naar de leefwereld van Schotse Hooglanders? Hier volgen een paar tips voor het spotten van de koeien:

- Je vindt ze bij de Burgemeester Bloemersweg en bij de Carolinahoeve
- Houd 25 meter afstand
- Doorkruis nooit de kudde
- Laat moeder en kalf met rust
- Liggen ze op het pad? Loop er met een flink boog omheen

Door: Nationale Recreatiegids 

Beeld: Natuurmonumenten