Sinds 2018 aanzienlijk meer zwerfafval in de Waddenzee

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
De Waddenzee raakt elke dag meer vervuild met zwerfafval. Afval dat bestaat uit plastic, paraffine en keramiek wordt in steeds hogere concentraties aangetroffen op het Wad. Rijkswaterstaat en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kunnen tot dusver geen directe oorzaak aanwijzen. Wel wijzen ze op meer toerisme. Dit meldt Nu.nl  

Metingen 

Al sinds 2018 meten de twee instanties jaarlijks de hoeveelheden afval in het natuurgebied. Op drie wadplaten bij Vlieland, Terschelling en Rottumeroog worden metingen gedaan. Vooral in de buurt bij Terschelling zag Rijkswaterstaat een enorme toename aan snoep- en chipszakken, nylonpluis en opvallend veel resten van heliumballonnen.

Binnenlands toerisme 

Een mogelijke verklaring voor de stijgende hoeveelheden restafval is het binnenlandse toerisme. Dankzij de coronapandemie gingen veel Nederlanders op vakantie in eigen land. Zo werd onlangs duidelijk dat sommige duinen de afgelopen jaren zijn beschadigd door mountainbikers en motorcrossers.

Olie 

Naast plastic is er ook veel paraffine aangetroffen. Dit is een restproduct van de olieraffinage. Verspreid over de gehele Waddenzee treft men verschillende boorplatformen aan. Als boten hun dek schoonspoelen van overblijfsels bij de productie van olie dan belandt een deel in het water. Tot dusver bestaan er nog geen afgiftepunten voor paraffine.

Door: Nationale Recreatiegids