Ecologisch beleid zet een streep door Zuid-Limburgse Paastraditie

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Het denhalen in Zuid-Limburg is vanaf dit jaar verboden. Voor deze eeuwenoude traditie is het gebruikelijk om een imposante dennenboom te planten op de tweede zaterdag na Pasen. Staatsbosbeheer heeft aangegeven dat het door aangescherpte ecologieregels en veranderende natuuromstandigheden niet meer mogelijk is. Dit meldt Staatsbosbeheer.

Veepest 

In Zuid-Limburg bestaat het denhalen al sinds de zeventiende eeuw. Toen een het dorp Noorbeek zwaar leed onder de veepest besloten een groep dorpelingen een reusachtige dennenboom te kappen en te planten. De boom zou het dorp beschermen. Omdat de veepest op wonderbaarlijke wijze verdween besloot men om de traditie in stand te houden. Nog tot op de dag van vandaag gaan ongetrouwde jongemannen, de jonkheden, jaarlijks op pad om een gigantische dennenboom met paard en wagen naar het centrum te brengen. Onderweg volgt een grote ceremonie met vertier en feest.

Veranderende tijden 

Dit jaar zal de traditie echter in een ander format plaatsvinden. De dennenbomen in de Zuid-Limburgse bossen hebben last van zogeheten letterzetters. Dit zijn kleine beestjes die de bomen aanvreten waardoor het onveiliger wordt om ze te kappen. Verder is de hoeveelheid beschikbare naaldbomen steeds kleiner. Bijna alle bossen in Zuid-Limburg zijn geen productiebossen meer. Ze vallen onder Natura2000 regels ter behoud van de natuur.

Menselijke invloed op de natuur 

Een andere oorzaak voor het besluit is het afgenomen aantal bevoegde jonkheden. Het kappen van een dennenboom is een ingewikkelde klus die enige expertise vergt. Volgens Staatsbosbeheer speelt schade ook een rol. Afspraken over particuliere houtkap zouden niet zijn nageleefd de afgelopen jaren. Het evenement kan doorgaan maar de kap van dennenbomen blijft dit jaar verboden.

Door: Nationale Recreatiegids 

Beeld: Letterzetters knagen aan een naaldboom, Staatsbosbeheer