Wandelaars kunnen weer genieten van deze unieke grijze duinen

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
De hoge stikstofwaardes zijn door het hele natuurlandschap te voelen. Niet alleen op de Gelderse vlaktes maar ook op de Waddeneilanden. Op Vlieland raakten de zogeheten grijze duinen steeds dichter begroeid. Verschillende instanties hebben daarom een project ondernomen om het zand meer ruimte te geven. Dit meldt Omrop Fryslân. 

Grijze duinen zijn vooral te vinden aan de binnenkant van de Waddeneilanden. Door de toenemende stikstofwaardes in de bodem heeft de groei van helmgras een enorme prikkel gekregen. Het effect hiervan is dat specifieke plantensoorten en diersoorten worden verdreven. Denk hierbij aan zandhagedissen, duinviooltjes, buntgras en korstmossen.

Werkzaamheden 

Om plaats te maken voor deze soorten zijn instanties zoals Staatsbosbeheer begonnen met het ‘onthemelen’ en ‘grizzelen’ van de grijze duinen. Hierbij wordt de bovenste laag van de grijze duinen weggehaald zodat schoon zand vanaf de stranden weer kan neerdalen in het gebied. Overtollig helmgras en indringende wortels worden verwijderd. Naast bevorderlijk voor de biodiversiteit draagt het werk ook bij aan de bescherming tegen de zee.

Op deze manier hopen de betrokken instellingen Vlieland nog jarenlang bewoonbaar te houden voor mens en natuur. 

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker