Elektrische fietsen veroveren de rijwielmarkt

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
In 2021 bestond meer dan de helft van de fietsverkopen uit elektrische fietsen. Hoewel e-bikes in trek zijn was het totaal aantal verkochte fietsen met 923.000 voor het eerst sinds 2017 onder de miljoen. Ondanks de dalende afzet blijft de rijwielbranche als gevolg van stijgende prijzen een lucratieve onderneming. Dit meldt RAI Vereniging en BOVAG. 

2020 was vergeleken 2021 een beter jaar voor de fietsverkoop, met bijna 1,1 miljoen verkochte exemplaren en een recordomzet. Sinds vorig jaar zijn de prijzen voor materialen gestegen en is de vraag toegenomen als gevolg van de coronacrisis. Dit heeft de prijzen voor fietsen doen stijgen, waardoor er in 2021 alsnog een grote omzet kon worde verdiend. Ook onlineverkopen zijn toegenomen binnen de rijwielbranche; 1 op de 5 gekochte fietsen was via een website.

Marktaandeel e-bikes

De elektrische fiets heeft een groot marktaandeel veroverd. Doordat de vraag naar klimaatvriendelijk vervoer steeds meer toeneemt is het marktaandeel voor e-bikes tussen 2020 en 2021 gestegen van 49,8 naar 51,8 procent. Tijdens de coronapandemie is de vraag naar fietsen sowieso gestegen. Door de vele lockdowns en quarantaines zijn mensen steeds meer gaan kijken naar buitenactiviteiten.

Oorzaken populariteit 

RAI en BOVAG melden daarnaast dat klanten steeds vaker voor persoonlijke bestellingen kiezen. Fietsen kunnen net als bij auto’s uitgerust worden met functionaliteiten naar keuze. Een verfijnere vraag, problemen met leveringen, meer milieubewustheid en de coronapandemie hebben daarom allemaal bijgedragen aan het succes van de e-bike. De Nationale Recreatiegids schreef eerder al over de manier waarop gemeentes inspelen op deze trend. Zo heeft de gemeente Nissewaard een kleine windturbine laten plaatsen. Hierdoor is het mogelijk voor natuurrecreanten om onderweg hun fietsen op te laden. Naar verwachting zullen dit soort kleine oplaadstations zich over heel Nederland verspreiden.

Door: Nationale Recreatiegids