Kleine windturbine levert stroom voor elektrische fietsen

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Sinds 8 maart 2022 is het mogelijke om een fiets elektrisch op te laden in het natuurgebied de Beningerslikken. De zogeheten ‘Flowerturbine’ is een groene primeur in de gemeente Nissewaard. Dit meldt Natuurmonumenten. 

Deze kleine windturbine kan zelf genoeg stroom opwekken om meerdere fietsen op te laden. Een Rotterdams bedrijf is verantwoordelijk voor de groene uitvinding. Het geeft een kijkje in de nabije toekomst, waarbij recreatiegebieden door heel Nederland voorzien zouden kunnen zijn van klimaatvriendelijke laadpunten. In totaal kunnen zo’n zes fietsen tegelijk worden opgeladen. Daarnaast is het mogelijk om lege telefoons of navigatieapparatuur op te laden. De turbine is tevens voorzien van gewone stopcontacten.

Milieuvriendelijke ontwikkelingen  

Tot dusver is de eerste turbine geplaatst bij een uitkijktoren in het de Beningerslikken. Zo kunnen wandelaars de toren beklimmen en genieten van hun uitzicht terwijl hun elektrische apparatuur wordt opgeladen. Als dit samenwerkingsverband tussen de gemeente en Natuurmonumenten een succes blijkt te zijn dan zal de recreatiewereld in korte tijd veel veranderen. Dankzij de doorgaande ontwikkeling van praktische duurzame energiebronnen is het mogelijk om de Zuid-Hollandse Delta, en naar verwachting de rest van de Nederlandse natuur, binnenkort te ontdekken zonder enige zorgen over lege batterijen.

Door: Nationale Recreatiegids