Motorsport botst met milieuorganisaties in Drenthe

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
In Drenthe leeft de passie voor de motorsport. De provincie is rijk aan een groot aantal motorclubs en befaamd om het jaarlijkse TT-festival. Milieubewuste burgers spannen echter steeds vaker rechtszaken aan om de evenementen te verbieden. In Drenthe lijkt er een spanningsveld te zijn ontstaan tussen enthousiaste chauffeurs en bezorgde natuurliefhebbers. Dit meldt RTV Drenthe.  

Eerder deze maand kreeg de Drenthe Rally veel kritiek van milieubewuste omwonenden. Zij vinden dat de 120 motovoertuigen teveel schade opleveren voor de poreuze natuur. Tevens vinden ze het oneerlijk dat boeren onder het vergrootglas komen voor het naleven van de stikstofregels maar rally-organisaties niet. De gemeente Tynaarlo besloot vorige week om geen vergunning te verlenen voor het gedeelte van de rally dat door natuurgebied De Hondstongen gaat. Volgens het college van burgermeesters en wethouders kwam dit door een te late en onvolledige stikstofberekening vanuit de rally-organisatie. 

De Wolden 

Tynaarlo was niet de enige gemeente waar een vergelijkbaar debat speelt. Ook in gemeente De Wolden heeft de Natuurbeschermingswacht uit Meppel een kort geding aangespannen tegen een crossevenement van motorvereniging MC’80. Het evenement zal naar verwachting zo’n 700 motorenthousiastelingen aantrekken.  De natuurorganisatie hoopt het geding te voeren op gronden van verkeersveiligheid en broedplaatsen voor vogels en reptielen.

De Rallysport opent dit seizoen met proeven op 11 en 12 maart op de TT in Assen. De tour die de organisatie had voorgesteld is door recente ontwikkelingen gewijzigd. Dessalniettemin zal het evenement in een aangepaste vorm doorgaan.  

Door: Nationale Recreatigids