Natuurgebied Kleine Heide kijkt naar de toekomst

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Vorige week woensdag 23 februari zijn er een drietal symbolische bomen geplant op de Kleine Heide en Groeve Blom in Berg en Terblijt. De planting werd voorzien van poëzie en speeches van betrokkenen. Het evenement bekroonde de jarenlange samenwerking voor het herstel van het natuurgebied de Kleine Heide. Dit meldt TVValkenburg. 

Zo’n vijftien jaar geleden begonnen de eerste geluiden voor de ontwikkeling van het gebied nabij Venlo. Door de historische ontginning en productie rondom de Kleine Heide lag het er destijds nagelaten bij. Vanaf 2011 kwamen belanghebbenden al bijeen om het gebied uit te breiden. Er kwam onder andere een nieuw voetbalveld een leefgebied voor padden.

Symbolische bomen 

De drie geplante bomen reflecteren de werkzaamheden van de betrokkenen. Eentje voor het verleden, eentje voor het heden en een boom werd geplant door de kinderen van de initiatiefnemers; voor de toekomst.

Natura 2000 

Dankzij de Bosgroep Zuid-Nederland is er een grootschalig project begonnen ter verwijdering van zieke bomen en overtollige struiken. Samen met vrijwilligers wordt er hard gewerkt om de regio leefbaar te maken voor mens en natuur. De Kleine Heide valt nu onder het zogeheten Natura 2000 netwerk. Dit maakt deel uit van een internationaal natuurverbond onder de lidstaten van de Europese unie. Het heeft als kerndoel het behoud en het herstel van de grote biodiversiteit die Europa rijk is. 

Door: Nationale Recreatiegids