Zeeuwse traditie botst met duurzaam natuurbehoud

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
In de Provincie Zeeland staat het zogeheten ‘zeegroentensnijden’ bekend als een eeuwenoude traditie. Lokale bewoners trekken er op uit om planten zoals zeekraal of lamsoor te verzamelen voor het koken. Een vergunning is hierbij een vereiste. Verschillende natuurorganisaties hebben echter aangegeven dat de Deltawateren worden bedreigd door aanhoudende drukte. Na een onderzoek benadrukken zij dat de provincie hardere eisen moet stellen aan het verlenen van een vergunning. Dit meldt Natuurmonumenten.    

De afgelopen jaren is er enorm veel animo voor het plukken van zeegroenten. Dit blijkt onder andere uit het verschil tussen het aantal aanvragen en de uiteindelijke verlening van de vergunningen. Veel gebieden in de Deltawateren zijn afgesloten voor het publiek. Zo hopen instanties zoals Het Zeeuwse Landschap en Staatsbosbeheer de complexe biodiversiteit in dit gebied te behouden.

Vergunning  

De pronvincie Zeeland heeft op dinsdag 15 februari besloten dat het maximaal aantal vergunningen in 2022 hetzelfde blijft. Snijders met een vergunning kunnen nu zonder enige beperkingen de gebieden betreden die bestemd zijn voor de broedplaatsen van vogels. De natuurorganisaties stellen dat er teveel snijders zijn. Ze zijn bezorgd over de te hoge recreatieve activiteit en de schadelijke gevolgen van klimaatverandering die nu al zichtbaar zijn. 

Onderzoeksresultaten  

Uit een onderzoek uitgevoerd door Bureau Waardenburg in 2020 blijkt dat het huidige beleid voor het rapen van zeegroenten een negatief effect heeft op de instandhouding van het natuurgebied. Daarom adviseert Natuurmonumenten in samenwerking met de twee andere organisaties dat de provincie de verlening van vergunningen beperkt. Ze stellen voor dat snijders naast toestemming van de provincie ook toestemming van de terreineigenaren moeten hebben. Vaak zijn dit specialisten die kunnen beoordelen of er zonder schade geplukt kan worden.    

Aanvullende oplossingen zijn het uitzetten van vaste looproutes of het beschikbaar stellen van aangewezen plukvelden. De natuurorganisaties hopen in ieder geval de drukte in de Deltawateren enigszins te temperen.

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker