Internationale visie voor Waddengebied

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Recentelijk vond een bijeenkomst plaats tussen belanghebbeden in de toekomstgerichte ontwikkeling van het Waddengebied. Het project 'Wadden 2.0' richt zich op uitbreiding van het natuurgebied voor duurzaamheid, maar ook voor toeristische ontwikkeling gericht op het bedrijfsleven. Vanuit het Forum in Groningen presenteerde de projectgemeenschap de resultaten. Daarnaast zijn de plannen en ambities voor het Duits-Nederlandse Waddengebied voorgesteld. Dit meldt Interreg Duitsland-Nederland. 

De afgelopen vier jaar is er een nieuwe grensoverschrijdende samenwerkingsvorm in de Waddenzee regio ontwikkeld. De projectgroep heeft tot dusver enkele projecten kunnen realiseren op het gebied van duurzaam eventmanagement, de vermindering van lichtvervuiling en barrièrevrij toerisme. 

Concrete voorbeelden zijn de groene campagne waarbij meerdere cleanups in het Waddengebied zijn georganiseerd of een podcastserie over het Waddengebied in samenwerking met het reismagazine Columbus Travel. 

Grensoverschrijdende samenwerking  

Door het delen van kennis tussen Duitse en Nederlandse partijen zijn er ook initiatieven gestart op
het gebied van Dark Sky. Een van de grote successen is de erkenning van de Dark Sky Community
Spiekeroog in Duitsland, een eiland in het Duitse deel van de Waddenzee, door de Internationale
Dark Sky Association waar de projectgemeenschap hard aan heeft meegewerkt.

Vervolgproject, hoe verder? 

Het project had als doel het ontwikkelen en realiseren van grensoverschrijdend, milieuvriendelijk en
duurzaam toerisme waarbij het ecosysteem Waddenzee behouden en beschermd blijft. De projectgemeenschap deelde ideeën voor een vervolgproject, om van het Waddengebied een van de meest duurzame gebieden van Europa te maken waar het gebied en haar bewoners, ondernemers en
betrokkenen nog beter van kunnen profiteren. 

Door: Nationale Recreatiegids