Hoe kies je de vishengel die bij je past?

Door Redactie Nationale recreatiegids
7 min
Als je als beginnende visser op zoek gaat naar een vishengel die bij je past kom je per direct voor een gigantische uitdaging te staan. Er zijn namelijk ontelbaar veel vishengels op de markt allemaal met hun eigen specifieke eigenschappen en geschikt voor verschillende vissoorten. Daar komt bij dat verschillende technieken verschillende hengels eisen. Wie zei dat vissen makkelijk was? In dit artikel gaan we je daarom vertellen hoe je als beginner de vishengel kiest die bij je past. 

Een allround vishengel kopen is een lastige opgave

Als je een beginnende visser bent, zul je een goede hengel willen aanschaffen waarmee je op een prettige manier kennis kunt maken deze hobby. Het liefste een allround vishengel. Zoals aangegeven sta je echter meteen voor een uitdaging. Er is een zeer veelzijdige keuze aan hengels en er is niet zoiets als de beste hengel of een allround vishengel voor iedereen. Waar je op gaat vissen en hoe dicht je bij de kant vist of dat je vanaf een boot vist, bepalen uiteindelijk welke hengel je nodig hebt. Niet iedere vishengel is even geschikt om de strijd aan te gaan met bijvoorbeeld een karper. Om deze sterke vissen te vangen, heb je een echte karperhengel nodig en zo zijn er nog tal van andere hengels op de markt die speciaal voor een bepaald soort vis gedacht zijn. Het is dus lastig om een allround vishengel te kopen.  

Hoe kies je een vishengel die bij je past?

Bij het kiezen van een goede allround vishengel spelen je eigen techniek en je vis voorkeuren een grote rol. Je kunt hierin immers onderscheid maken tussen oppervlakte visserij waarbij je gebruik maakt van een dobber, bodemvisserij waarbij je gebruik maakt van lood en kunstaas visserij. Dit zijn vistechnieken die zeer sterk van elkaar verschillen. Kijk alleen meer naar de beetindicatie. Als je gaat vissen met een dobber, zie je aan de bewegingen van de bobber dat je beet hebt. Als je met lood gaat vissen, kiest je vaak meer voor een wat statische vorm van bodemvisserij. In dat geval heb je een beetmelder nodig om je te attenderen. Als je gaat vissen met aas, voel je aan de hengel dat de vis heeft toegehapt.

Het bovenstaande brengt ons bij de techniek van het vissen. Ook hierin is er een onderscheid te maken. Als je met kunstaas gaat vissen, moet je de bewegingen van de hengel goed aanvoelen. Deze bewegingen voel je het beste als je met een relatief korte hengel gaat vissen. Daarnaast kun je met een korte vishengel beter reageren op de activiteit van de vis en heb je een betere kans om dit te kunnen controleren. Omdat het werpgewicht van dit soort hegels te hoog is, kun je met dit soort hengels niet op de bodem vissen. Uiteraard zijn dit soort korte hengels ook niet praktisch om met een dobber te vissen omdat je in dat geval wat verder van de kant af wilt vissen. Hengels die je gebruikt voor het “dobbervissen” zijn uiteraard ook niet geschikt om op de bodem te vissen omdat de constructie (de montage) hiervoor te licht is.

Meer informatie over vishengels

Je ziet dat een vishengel kopen niet zomaar even gedaan is. Mocht je hier nog meer over willen weten of heb je nog vragen neem dan vooral eens een kijkje op de hengelwijzer. Hier vind je handige tips bij het kopen van een vishengel, word je op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes op het gebied van hengelsport en worden er de meest uiteenlopende blogs op het gebied van vissen geplaats.