Voor het eerst sinds 2013 weer regionale koudegolf in Nederland

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Voor het eerst sinds 2013 is er weer een regionale koudegolf gaande in Nederland. Op de voormalige vliegbasis Twenthe (Overijssel), in Volkel (Noord-Brabant) en Arcen (Limburg) is volgens Weer.nl aan de criteria van een koudegolf voldaan. Van een koudegolf is sprake bij minimaal vijf ijsdagen op rij. Binnen die reeks moet het minimaal drie nachten streng vriezen.

De huidige serie begon zondag, toen vroor het in het oosten van het land streng. Dinsdagochtend werd het op vliegbasis Twenthe maar liefst -14,2 graden. Ook donderdag kwam de temperatuur niet boven 0,0 uit, waardoor de koudegolf compleet werd gemaakt.

Komende dagen kunnen ook andere meetstations in voornamelijk Noord-Brabant en Limburg een koudegolf noteren. Van een officiƫle landelijke koudegolf kan geen sprake meer zijn. Donderdagochtend bereikte het kwik in De Bilt korte tijd een temperatuur van 0,0 graden, waardoor er na vier ijsdagen op rij een einde kwam aan de officiƫle serie koude dagen.

De laatste keer dat het in Nederland tot een regionale koudegolf kwam was tussen 13 en 25 januari 2013. De laagste temperatuur werd toen op 16 januari in het Gelderse Herwijnen waargenomen. Daar gaf het kwik -18 graden aan.

Door: ANP