De gevaarlijke tijgermug heeft Nederland weer bereikt: zo herken je ‘m

Door Redactie Nationale Recreatiegids
7 min
De Aziatische tijgermug is weer in Nederland gesignaleerd. Het insect, dat gevaarlijke ziektes zoals dengue (knokkelkoorts) kan overdragen, werd in 2005 voor het eerst in ons land gezien. Benieuwd waar je de tijgermug aan kan herkennen? We hebben het voor je op een rij gezet.
Er komen in Nederland ruim dertig muggensoorten voor. Het is voor een leek niet altijd gemakkelijk de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) te onderscheiden van de hier normaal voorkomende muggensoorten, maar het is zeker mogelijk.
 

Hoe herken je de tijgermug?

 
Je herkent een tijgermug aan de volgende vijf kenmerken: 
 
1. de tijgermug is klein;
2. het lijfje van de tijgermug is zuiver zwart wit;
3. de uiterste einden van de achterpoten zijn wit;
4. de uiteinden van de palpen (monddelen bij de steeksnuit) zijn wit;
5. er loopt een witte streep vanaf de kop bovenop de rug.
 

Doe de tijgermugcheck!

 
Denk je een tijgermug te hebben gespot, dan kun je dit melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zij bestrijden het insect. Het is goed om dan nog een extra tijgermugcheck te doen, en daarbij de volgende vragen te stellen:
 
Heeft de mug bruine, rode of gele tinten?
Dan hoef je het niet te melden. De tijgermug is zuiver zwart-wit.
 
Zie je een mug met donkere vlekjes op de vleugels?
Dan hoef je het niet te melden. De tijgermug heeft ongevlekte vleugels.
 
Heeft de mug voelsprieten die korter zijn dan de kop?
Dan hoef je het niet te melden. De tijgermug heeft voelsprieten die langer zijn dan de kop. 
 
Is het lijfje groter dan een muntje van 10 eurocent?
Dan hoef je het niet te melden. Een tijgermug is een opvallend kleine mug, een stuk kleiner dan de muggen die in Nederland van nature voorkomen. Het lijfje van een tijgermug is duidelijk kleiner dan een muntje van 10 eurocent
 

Overdracht van ziekten door de tijgermug

 
De Aziatische tijgermug steekt met name overdag. Soms worden die steken als pijnlijk ervaren. De steken zelf kunnen vervelend zijn, maar vormen geen risico voor de volksgezondheid. Risico voor de volksgezondheid wordt veroorzaakt doordat de tijgermuggen bepaalde tropische infectieziekten kunnen overbrengen. De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van die infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts) en chikungunya kunnen overdragen is echter op dit moment te verwaarlozen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het RIVM.
 
Door: Nationale Recreatiegids