ANWB: goedkope e-bikes hebben vaak zwakke remmen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
7 min
Acht van de tien remmen zijn de zwakste schakel bij de e-biketest 2020 van de ANWB. In de test zijn tien budget e-bikes van rond de 1.000 euro flink op de proef gesteld. Van de tien fietsen raadt de ANWB er slechts vier aan. Dit meldt de ANWB.

De overige zes fietsen kregen minpunten of scoorden onvoldoende. Opvallend genoeg bleken alle accu’s volgens twee accu-experts wel veilig in gebruik en qua constructie. De bevindingen van het testteam staan in de nieuwste ANWB Kampioen, die gisteren is verschenen. 

Goedkope e-bike? Zwakke remmen

Zowel de afstelling als de remmen zelf lieten bij de eerste test al te wensen over. De achterremmen bleken zwak: de Pro E-bike en Vogue kwamen respectievelijk 15,5 en 20,5 meter te ver tot stilstand op een droge weg. Want bij de test op droog wegdek met alleen de achterrem mag de remweg volgens Europese regelgeving met een beginsnelheid van 25 kilometer per uur maximaal elf meter zijn. Alleen de fietsen van B’Twin en Vermont haalden de gestelde eisen al bij de eerste test. Met een langere remweg neemt het risico op een ongeval in het verkeer toe. Zeker als de fiets ook nog wordt overbelast. Elke fiets heeft een ‘maximaal toegestaan gewicht’. Dat is gemiddeld 130 kilo (= fiets + berijder + eventuele bagage). Als dat gewicht hoger wordt dan is de remweg nog langer.

Budget e-bikes ook op andere punten zwak

Ook op andere punten stelden de budget e-bikes teleur. Zoals problemen met de ondersteuning, of zeer gebrekkige (en daardoor kwetsbare) bedrading naar de accu.

Vier merken wilden meedoen aan een hertest: Popal, Pro E-bike en Anyway slaagden hierbij alsnog. De achterrem van Sparta bleek ook bij de hertest niet krachtig genoeg, ondanks de betere afstelling. De fabrikant van de Anyway heeft het betreffende model onmiddellijk zelfs voorzien van een krachtiger achterrem, naar aanleiding van de eerste remtest. Mede door deze pro-actieve houding heeft Anyway - die op andere punten al goed scoorde - de test gewonnen.

Adviezen ANWB

De ANWB adviseert bij aankoop te informeren of de remmen voldoen aan de Europese regels ( zo genoemde EPAC-norm). Daarnaast is het verstandig om expliciet om optimale afstelling van remmen, maar ook van andere onderdelen, zoals versnellingen en bedrading, te vragen. Bij twijfel over de remkracht adviseert de ANWB altijd terug te gaan naar de dealer of verkoper. Tot slot is het volgens de ANWB verstandig om met regelmaat je remmen te laten controleren.

De volledige Kampioen Budget E-bike Test 2020 vind je hier.

Door: Nationale Recreatiegids

 

Lees ook: Dit is de top 5 beste e-bikes van dit moment