Brand Deurnese Peel: grootste gevaar geweken

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
De grote brand in de Deurnese Peel is onder controle. Dat betekent dat het grootste gevaar geweken is. Mogelijk smeult de brand nog wekenlang na. Daarom houdt de brandweer de situatie nauwlettend in de gaten. Tot nu toe heeft de brandweer geen gevaarlijke stoffen gemeten. De bewoners van 59 woningen rond het natuurgebied zijn geïnformeerd dat zij terug naar huis kunnen of thuis kunnen blijven. Dit meldt de gemeente Deurne.
De schade aan de Deurnese Peel, een Natura2000-gebied, is groot. Er is 800 hectare van het gebied verbrand. Burgemeester Mak: “Het is een enorme klap voor de natuur en het herstel kan heel lang duren. Gelukkig is de natuur veerkrachtig en weten we uit ervaring dat die zich herstelt.”
 

Lastig te blussen

 
Veen is lastig te blussen, omdat het ondergronds smeult. Omwonenden kunnen daarom nog langere tijd last hebben van rooklucht. Voor mensen die last hebben van de rook blijft het advies gelden: blijf zo veel mogelijk binnen, houd ramen en deuren gesloten en zet de ventilatie uit. En ventileer het huis juist op de momenten dat er geen overlast is van de rook of geur.
 

Blijf binnen en ga niet kijken

 
Vanwege de corona-richtlijnen is het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. De gemeente roept inwoners daarbij met klem op om, uit veiligheidsoogpunt, niet naar het gebied toe te gaan.
 
Door: Nationale Recreatiegids