Vrijwilligers Natuurmonumenten knappen grootste eendenkooi van Europa op

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Vrijwilligers van Natuurmonumenten werken sinds deze maand elke donderdag in de Grote Otterskooi bij Dwarsgracht, dat ten westen van Giethoorn ligt. Tot dusver kon de organisatie de jaarlijkse klussen in de grootste eendenkooi van Europa in een paar dagen klaren, maar het onderhoud vergt steeds meer tijd. Dit meldt Natuurmonumenten.
De Grote Otterskooi doet z’n naam eer aan. De eendenkooi in de Weeribben Wieden heeft een oppervlakte van dertig hectare en er is maar liefst een kilometer aan rieten schermen. Deze zijn tien jaar geleden voor het laatst vernieuwd door de NoordWestGroep en zijn nu aan het einde van hun levensduur. Vrijwilligers van Natuurmonumenten gaan deze nu vervangen. Daarnaast zullen de maaiwerkzaamheden veel tijd in beslag nemen, onder meer omdat er in de eendenkooi enkel  met een bosmaaier gewerkt kan worden. 
 

Eendenkooi, maar geen vangkooi

 
De Grote Otterskooi werd tot 1940 in gerund door de familie Otter, daarna kwam de eendenkooi in het beheer van Natuurmonumenten. Nederland telt nog 118 eendenkooien, die vroeger allemaal werden gebruikt om eenden te vangen. Dat is nu nog bij zo’n 35 kooien het geval, zo schat Roelof de Jonge in, boswachter bij Natuurmonumenten.
 

Structureel onderhoud

 
Natuurmonumenten heeft er nu voor gekozen om niet eens in de zoveel tijd groot onderhoud toe te passen op de Otterskooi, maar de enorme eendenkooi structureel te onderhouden. Dat komt een beetje pronken met zulk bijzonder cultuurhistorisch erfgoed ten goede, zeker wanneer er in de zomer excursies naar de eendenkooi plaatsvinden: “Dan willen we wel een kooi in goede staat laten zien”, aldus boswachter De Jonge. En dat lukt het beste wanneer het onderhoud structureel plaatsvindt.
 
Meer informatie over de Grote Otterskooi is te vinden via de website van Natuurmonumenten. Op de agendapagina van de Weeribben Wieden worden excursies aangekondigd naar de Grote Otterskooi.
 
Door: Nationale Recreatiegids