Ecoduct maakt van natuur- en recratiegebied Maashorst één groot geheel

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
In het Noord-Brabantse natuur- en recreatiegebied de Maashorst is een ecoduct geopend over de A50. Samen met nog een ecoduct, dat over de N324 gaat, hebben grote grazers nu 1.100 hectare natuur tot hun beschikking. Dit moet de biodiversiteit in de omgeving ten goede komen. Dit meldt Staatsbosbeheer.
Doordat nu ook taurosrunderen en Exmoor-pony’s de oversteek kunnen maken, worden er ook allerleid plantenzaden verspreid. Die nemen de runderen en pony’s mee in hun vacht en in hun mest. Zo wordt aan beide kanten van het ecoduct de biodiversiteit vergroot. 
 

Opkopen landbouwpercelen

 
Staatsbosbeheer werkte voor het aaneensluiten van de natuurgebieden samen met de vier Maashorst-gemeenten en natuurontwikkelingsorganisatie ARK. Om de gebieden aaneengesloten te krijgen werden er onder meer landbouwpercelen opgekocht. 
 

Kroon op het werk

 
De installatie van het ecoduct wordt gezien als de kroon op het werk van alle inspanningen van afgelopen jaren. Resultaat is er ook al: uit beelden geschoten met wildcamera’s blijkt dat de wisenten, taurossen en Exmoor-pony’s hun weg over de ecoducten al goed weten te vinden.
 

Recreatie

 
De Maashorst is ook recreatief te verkennen. Naast wandelen leent het natuurgebied zich ook goed voor mountainbiken en paardrijden. Via de website Bezoek de Maashorst is alle informatie te vinden.
 
Door: Nationale Recreatiegids