Aanleg Strandeiland bij Amsterdam op losse schroeven door stikstofuitspraak

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
In Amsterdam is de aanleg van een van de belangrijkste nieuwbouwprojecten op losse schroeven komen te staan door de stikstofuitspraak van de Raad van State. De nieuwe wijk Strandeiland bij de IJburgbaai zou moeten gaan voorzien in achtduizend nieuwe woningen en zes hectare groen voor recreatie. Dit meldt Het Parool.
De gemeente Amsterdam werkt momenteel aan een inventarisatie van de projecten die in het nauw komen door de stikstofuitspraak van de Raad van State, eind mei. Het adviesorgaan van de regering oordeelde toen dat Nederland ontoereikend was in het aanpakken van de hoge stikstofuitstoot rond natuurgebieden. 
 

Gefaseerde aanleg 

 
Strandeiland zal in twee fases worden aangelegd; met name bij de tweede bouwfase wordt een toename van stikstof wordt verwacht, en mag daarom dus vooralsnog niet doorgaan. Omdat er voor de eerste fase een onherroepelijke natuurvergunning is verleend mag deze wel gewoon doorgaan. Inmiddels is er al tachtig hectare land gemaakt.
 

Stadsstrand en natuurrand

 
Naast de achtduizend woningen zou Strandeiland ook moeten voorzien in een groot nieuwe recreatiegebied van zes hectare. Deze zal voornamelijk bestaan uit een stadsstrand van 750 meter langs de IJburgbaai, en een ruige natuurrand aan het IJmeer.
 

Er is (enige) hoop

 
De gemeente Amsterdam gaat nu verder onderzoek verrichten. Enige hoop op een goede afloop is er wel: Amsterdam ligt verder af van veel natuurgebieden dan bijvoorbeeld steden als Den Haag en Rotterdam. Mochten alle plannen uiteindelijk doorgaan, dan zou Strandeiland in 2040 in zijn geheel gereed moeten zijn.
 
Door: Nationale Recreatiegids