Hoe zit dat toch met die ondergelopen bollenvelden in Noord-Holland?

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Het lijkt alsof er spontaan een nieuw merendistrict is ontstaan in de kop van Noord-Holland. Waar in de lente de beroemde bollenvelden in kleurrijke bloei staan, zijn er nu waterplassen zover het oog reikt. Het leidt tot verbazing bij toeristen en voorbijgangers: Wat is hier aan de hand? Het antwoord ligt in een actie van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit meldt de NOS.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: we hoeven ons geen zorgen te maken. Met de stijging van de zeespiegel – om maar iets te noemen – heeft het bijvoorbeeld niets te maken. Ook gaat het niet om waterberging, of een ijsbaan in wording. Maar wat is het dan wel? Het verlossende antwoord komt van bloementeler Nico Blokker: “We zetten het land onder water om schimmels en bacteriën te doden”. Daarnaast draagt het onder water zetten van de velden ook bij aan het ‘verwijderen’ van oude bollen. 
 

Dankzij de Duitsers

 
Het fenomeen vindt zijn oorsprong in het oorlogsjaar 1944. Om te voorkomen dat de geallieerden bij de Wieringermeer een aanval konden uitvoeren, namen de Duitsers een rigoureuze beslissing: ze zetten het hele gebied onder water. Dat had een onverwacht neveneffect, zo ontdekte een bloementeler in de polder. Vóór 1944 had hij regelmatig te maken met ziektes en slechte bollen, maar nadat de Wieringermeer maanden onder water had gestaan, was hij ban deze problemen af. 
 

Beter voor het milieu

 
Sindsdien is het onder water zetten van land een beproefde methode in het verbeteren van de kwaliteit van de bollenvelden. Bloementeler Blokker: “Vroeger gebruikten we bestrijdingsmiddelen om schimmels en ziektes als stengelaaltjes tegen te gaan. Nu zetten we eens in de vijf jaar een stuk land onder water. Dat is beter voor het milieu.”
 

Drie maanden

 
Wie de plassenpracht in de kop van Noord-Holland wil bewonderen heeft nog even: de velden zullen nog zo’n drie maanden onder water blijven staan. Daarna gaan de nieuwe bollen de grond in.
 
Door: Nationale Recreatiegids