Weer protest dierenclubs tegen zwientie tikken

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
Vijf dierenclubs protesteren andermaal tegen het zogenoemde zwientie tikken. Zondag is er in Luttenberg (Overijssel) het open Nederlands kampioenschap. Deelnemers moeten geblinddoekt door een modderpoel een varken proberen aan te raken.

De organisaties noemen het een respectloos gebruik. "Dieren voor de lol angst en stress bezorgen is geen respectvolle manier om met dieren om te gaan", stellen ze. Eerder deze maand tekenden de clubs protest aan bij de gemeente Steenwijkerland waar de activiteit ook op het programma van een festival stond.

Ze roepen de NVWA op er tegen op te treden en vragen nu ook de gemeente Raalte om het evenement af te gelasten vanwege het dierenwelzijn en de mogelijke verspreiding van dierziektes.

Dierenwelzijnsorganisaties zijn al jaren bezig om het gebruik uit de wereld te helpen. Sinds in 2003 de Wet dieren van kracht is geworden, moet de NVWA nu echt gaan handhaven, stellen de clubs. De NVWA heeft inderdaad een handhavingsverzoek ontvangen en beraadt zich daar op dit moment nog op, aldus een woordvoerster.

Door: ANP