Normal_wielrenner__wielrennen__fietser__gras__blauwe_lucht__wolkjes__bidon__helm

Zondag 18 augustus kan het voor het laatst: fietsen over de Afsluitdijk. Op die dag vindt de IJsselmeer Challenge plaats, een toertocht op de fiets waarbij geld wordt opgehaald voor het Fonds Gehandicaptensport. Als enige wielerevenement kreeg de IJsselmeer Challenge toestemming om over de Afsluitdijk te gaan. Dit melden de Leeuwarder Courant, Omrop Fryslân en De Noordoostpolder.

Sinds 1 april is de waterkering tussen Noord-Holland en Friesland het toneel van grote renovatie- en versterkingswerkzaamheden. Omwille van de veiligheid van dijkwerkers en weggebruikers besloot het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) het fietspad over de waterkering voor drie jaar te sluiten. Wie nu met zijn fiets over de Afsluitdijk wil moet gebruik maken van een speciale fietsbus die heen en weer pendelt. 
 

Vier zondagen

 
Om fietsers en voetgangers toch enigszins tegemoet te komen gaf IenW-minister Cora van Nieuwenhuizen groen licht om de Afsluitdijk op vier zondagen in de zomer open te stellen voor hen. De laatste is komende zondag, 18 augustus, wanneer de IJsselmeer Challenge over de dijk zal racen. 
 

IJsselmeer Challenge

 
Het evenement wordt georganiseerd NL Tour Rides en Fonds Gehandicaptensport. Tot nu toe hebben zich 1.200 deelnemers aangemeld. Daginschrijving is nog mogelijk tot een half uur voordat een afstand gepland staat te vertrekken. Er zijn vijf afstanden (50, 100, 150, 200 en 300 kilometer). De eerste (die van 300 kilometer) vertrekt om 06.30 uur. Naast de fysieke uitdaging heeft het evenement ten doel zoveel mogelijk geld op te halen voor Fonds Gehandicaptensport. Op dit moment staat de teller op ruim vijftigduizend euro. Voor meer informatie en deelname, zie de website van de IJsselmeer Challenge.
 
Door: Nationale Recreatiegids