Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nog één keer fietsen over de Afsluitdijk tijdens IJsselmeer Challenge

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Zondag 18 augustus kan het voor het laatst: fietsen over de Afsluitdijk. Op die dag vindt de IJsselmeer Challenge plaats, een toertocht op de fiets waarbij geld wordt opgehaald voor het Fonds Gehandicaptensport. Als enige wielerevenement kreeg de IJsselmeer Challenge toestemming om over de Afsluitdijk te gaan. Dit melden de Leeuwarder Courant, Omrop Fryslân en De Noordoostpolder.
Sinds 1 april is de waterkering tussen Noord-Holland en Friesland het toneel van grote renovatie- en versterkingswerkzaamheden. Omwille van de veiligheid van dijkwerkers en weggebruikers besloot het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) het fietspad over de waterkering voor drie jaar te sluiten. Wie nu met zijn fiets over de Afsluitdijk wil moet gebruik maken van een speciale fietsbus die heen en weer pendelt. 
 

Vier zondagen

 
Om fietsers en voetgangers toch enigszins tegemoet te komen gaf IenW-minister Cora van Nieuwenhuizen groen licht om de Afsluitdijk op vier zondagen in de zomer open te stellen voor hen. De laatste is komende zondag, 18 augustus, wanneer de IJsselmeer Challenge over de dijk zal racen. 
 

IJsselmeer Challenge

 
Het evenement wordt georganiseerd NL Tour Rides en Fonds Gehandicaptensport. Tot nu toe hebben zich 1.200 deelnemers aangemeld. Daginschrijving is nog mogelijk tot een half uur voordat een afstand gepland staat te vertrekken. Er zijn vijf afstanden (50, 100, 150, 200 en 300 kilometer). De eerste (die van 300 kilometer) vertrekt om 06.30 uur. Naast de fysieke uitdaging heeft het evenement ten doel zoveel mogelijk geld op te halen voor Fonds Gehandicaptensport. Op dit moment staat de teller op ruim vijftigduizend euro. Voor meer informatie en deelname, zie de website van de IJsselmeer Challenge.
 
Door: Nationale Recreatiegids
22 juli '24 (14:43)

Bedreigde vogel broedt weer in Nederland op de Hoge Veluwe

Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

22 juli '24 ( 9:30)

Weerbericht: week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin deze week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

22 juli '24 ( 9:05)

Eerste walviskalfje van dit jaar vernoemd naar Loretta Schrijver

Het eerste walviskalfje dat dit jaar in de Nederlandse wateren is gezien, is vernoemd naar presentatrice Loretta Schrijver. Het zeezoogdiertje is dit weekend in de Oosterschelde gespot door onderzoekers van Stichting Rugvin, een organisatie die zich richt op het monitoren en onderzoeken van walvisachtigen in de Noordzee en Oosterschelde.

22 juli '24 ( 8:58)

Actie 125-jarig Staatsbosbeheer: geboorteboom voor geboortekaart

Staatsbosbeheer viert zondag zijn 125e verjaardag. De natuurbeheerder stelt daarom zogenoemde geboortebomen beschikbaar voor gezinnen die op 21 juli of daarna een baby krijgen. De eerste 125 mensen die een geboortekaartje van hun baby naar Staatsbosbeheer sturen, ontvangen een tegoedbon.

19 juli '24 (12:59)

Begrip voor inkorten route Vierdaagse, wandelaars balen wel

Begrijpelijk, maar jammer. Zo zien veel wandelaars aan de Vierdaagse de maatregel die de organisatie donderdag nam vanwege de hitte. De routes op de laatste wandeldag zijn ingekort, alle afstanden zijn vrijdag 10 kilometer korter. De temperatuur kan vrijdag in Nijmegen oplopen tot 30 graden.

19 juli '24 (12:40)

Recreatiegebied Den Treek deels afgesloten vanwege incident met wolf

In korte tijd zijn er meerdere incidenten geweest met een wolf in de gemeente Leusden. Mogelijk omdat de wolven welpen hebben. In ieder geval concludeert de provincie Utrecht dat het gaat om ‘zeer beschermend gedrag’. Daarom besluit Utrecht dat een deel van het recreatiegebied op Landgoed Den Treek af te sluiten voor recreanten en bezoekers. Dat geldt tot in ieder geval 15 augustus.

19 juli '24 ( 9:16)

Unieke verkorte route van 20 kilometer op laatste dag Vierdaagse

Op de vierde en laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse lopen de meeste wandelaars 10 kilometer korter dan ze eigenlijk van plan waren. Omdat het heel warm wordt, heeft de organisatie de routes ingekort. De wandelaars van de 50 kilometer lopen dus 40 kilometer, de wandelaars van de 40 kilometer doen 30 en de wandelaars die eigenlijk 30 kilometer zouden lopen, hoeven nu 'maar' 20 kilometer af te leggen. Dat is een unicum: nooit eerder in de geschiedenis van de Nijmeegse Vierdaagse was er een route van 20 kilometer.

19 juli '24 ( 8:59)

KNMI geeft zaterdagavond code geel af in midden en zuidoosten om onweersbuien

Het KNMI heeft voor Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Gelderland code geel afgegeven vanwege plaatselijk stevige onweersbuien zaterdagavond. Bij die buien zijn windstoten, wateroverlast en hagel mogelijk.

18 juli '24 (10:35)

Nieuwe online vogelcursus van Vogelbescherming: leer de vogels in jouw tuin kennen

Vogelbescherming Nederland introduceert een gloednieuwe online vogelcursus getiteld "Fluitend je tuin in!", die is ontworpen om zowel beginners als meer ervaren vogelspotters te boeien. Deze cursus biedt een diepgaande blik op de vogels die je in de Nederlandse tuinen en parken kunt vinden, ideaal voor iedereen die zijn vogelkennis wil verrijken. Dit meldt de organisatie op haar website.

17 juli '24 ( 9:03)

Komend weekend zomers weer op Zwarte Cross, wel kans op buien

Het wordt komende week overwegend droog tijdens festivals Zwarte Cross in de Achterhoek en Tomorrowland in België. Volgens Weeronline blijft het van donderdag tot en met zaterdag waarschijnlijk droog. Zondag wordt de slechtste dag van het festivalweekend, met van tijd tot tijd buien.