Zuiveringsinstallatie aan boord plezierboot verplicht voor wie wc-water wil lozen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Alle pleziervaartuigen in Nederland met een wc aan boord moeten vanaf deze zomer zijn uitgerust met een zuiveringsinstallatie, mits de eigenaar het wc-water in het vaarwater wil lozen. Momenteel wordt er op grote schaal illegaal ongezuiverd wc-water geloosd in de Nederlandse wateren, mede door toedoen van de lage pakkans. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.
Het verbod op ongezuiverd wc-water lozen is al sinds 2009 van kracht, maar wordt op grote schaal met voeten getreden, omdat het nagenoeg onmogelijk is iemand te betrappen: het lozen van het vervuilde water gebeurt via een afsluitklep onder water, waarmee het de facto aan het oog is onttrokken, ook van de handhavers. 
 

E-coli

 
Het lozen brengt onder meer met zich mee dat het veilige gehalte van de e-coli-bacterie op sommige locaties flink wordt overschreden. Het waterschap van Friesland, Wetterskip Fryslân, doet al jaren in de zomer metingen. Zo werd tijdens de Sneekweek twaalf keer de toegestane norm gemeten. Met name voor zwemmers is dit zeer ongezond.
 

Van opslagtank naar zuiveringsinstallatie

 
Om hier nu wat aan te doen gaat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) nu over tot het bieden van de mogelijkheid het water aan boord te zuiveren, en daarna te kunnen lozen. Op de plek waar mensen nu nog een opslagtank hebben, kan dan een zuiveringsinstallatie komen. Wie dit straks niet heeft zal verplicht worden zijn afvalwater bij havens af te leveren. 
 

Niet goedkoop - en nog niet beschikbaar

 
De Hiswa is blij met het besluit van de minister. De brancheorganisatie van de watersportindustrie heeft al vanaf het moment dat het verbod op lozen inging, in 2009, gepleit om de mogelijkheid aan boord wc-water te kunnen zuiveren toe te staan. Wel merkt de Hiswa op dat geschikte zuiveringsinstallaties momenteel nog niet beschikbaar zijn in Nederland, iets wat het ministerie bevestigt tegenover het Dagblad van het Noorden: omdat er geen vraag naar was, zijn de installaties ook niet beschikbaar. Daar zal nu verandering in komen. Goedkoop is het ombouwen van een opslagtank naar een zuiveringsvoorziening overigens niet: de kosten daarvoor worden geraamd op 2.500 euro.
 
Door: Nationale Recreatiegids