Houten krijgt twintigduizend nieuwe bomen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Het Waalse Bos, gelegen langs de Lek in de gemeente Houten bij Tull en ’t Waal, wordt uitgebreid met acht hectare bos. Staatsbosbeheer gaat hier samen met Trees for All twintigduizend nieuwe bomen planten. Herstel is nodig omdat de essentaksterfte in dit gebied enorm heeft huisgehouden. Dit meldt Staatsbosbeheer.
De eerste fase van dit grote aanplantproject is voltooid. In Elpad, ook bekend van het Verdronken Bos, zijn inmiddels al 8.500 nieuwe bomen in de grond gezet. Het gaat hierbij om eiken, lindes en populieren, en om struiksoorten als meidoorn en hazelaar. In het najaar van 2019 en het voorjaar van 2020 moet de rest van de bomen geplant worden. 
 

Essentaksterfte

 
De essentaksterfte is een agressieve schimmelziekte die desastreus is voor bomen: wanneer ze er mee besmet raken is herstel niet meer mogelijk. In het Waalse Bos worden dan ook eerst alle zieke bomen weggehaald, voordat er wordt gestart met het planten van nieuwe. 
 

Meer bos in Nederland

 
Ook op andere plekken staat herbebossing op de planning, waaronder bij Nieuw Wulven in Utrecht en het Bieslandse Bos in Zuid-Holland. Het is onderdeel van een groter project waarbij Staatsbosbeheer samenwerkt Trees for All en de Boomfeestdag (via het Nationaal Bossenfonds) om het bosvolume in Nederland te vergroten. 
 
Door: Nationale Recreatiegids