Railfietsverbinding in Drenthe tussen Vlinderparadijs en oorlogsmuseum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
In het Drentse natuurgebied Holtingerveld komt een railfietsverbinding tussen Vlinderparadijs Papiliorama bij Havelte en het oorlogsmuseum in Uffelte. Het project Fietsen op de Rails moet donderdag 21 maart operationeel zijn – zónder de gewenste hulp van de provincie. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.
Initiatiefnemers van het project zijn Erik Hendriks (van Papiliorama) en zijn partner Jelle Kootstra (drijvende kracht achter een particulier oorlogsmuseum in Uffelte). Voor Fietsen op de Rails kochten ze apart smalspoor - rails die ongefundeerd op een terrein kunnen worden gelegd - en kiepkarren die eerder dienst hebben gedaan in Tsjechië en Duitsland. Het railfietstraject bestalaat een kleine drie kilometer.
 

Geen tablets

 
Hendriks en Kootstra hadden de railfietsen het liefst voorzien van een tablet, die toeristische informatie konden verschaffen. Dit zou moeten gaan met behulp van gps-signalen, die op interessante punten tekst en uitleg zouden geven. Ze vroegen hiervoor subsidie aan bij de provincie Drenthe (à 65.000 euro), maar die was daar minder happig op: "Ik heb te horen gekregen: 'Waarom zet je er niet gewoon bordjes met een QR-code?' Maar we hebben het hier wel over een Natura 2000-gebied. Daar mag je helemaal geen bordjes plaatsen. Routekaartjes zijn ook geen optie. Dat geeft alleen maar rommel."
 

Gebruik van de grond

 
Steun voor het project komt wel van het ministerie van Defensie, Staatsbosbeheer en de gemeente Westerveld, zij het niet in de vorm van geld, maar wel door middel van het faciliteren van het project. Zo staan de drie partijen toe dat Fietsen op de Rails gebruik kan maken van hun grondgebied.
 

Railfietsen

 
Er zijn maar weinig plekken waar in Nederland kan worden 'gefietst' over rails. Volgens de website industriespoor.nl kan het op het traject tussen het Gelderse Groesbeek en Kranenburg (Duitsland), en op het voormalige Akzo-terrein in Hengelo. Daarnaast zijn er plannen voor spoorfietstrajecten in Friesland, zo valt te lezen op de website van de stichting Noord-Friesche Lokaal Spoorwegmaatschappij. 
 
Door: Nationale Recreatiegids