Meer Nederlanders komende zomer op vakantie in eigen land

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Deze zomer gaat zeventig procent van de Nederlanders (ongeveer twaalf miljoen mensen) op vakantie. Naar het buitenland gaan blijft verreweg het populairst, maar dankzij de warme zomer van 2018 wint het binnenland als vakantiebestemming terrein. Dit meldt NBTC-NIPO Research.
NBTC-NIPO Research, het onderzoeksinstituut van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen en het Nederlands Instituut voor Publieke Opinie, deed onder elfduizend Nederlandsers onderzoek naar hun vakantieplannen in de periode mei tot en met september. Vandaag werden de uitkomsten gepresenteerd.
 

De zomer van 2018

 
Daaruit blijkt nu dat de interesse voor een vakantie naar het buitenland met twee procent is gedaald, ten faveure van het op vakantie gaan in eigen land. NBTC-NIPO verwacht dat 28 procent van de Nederlanders met vakantieplannen binnen de eigen landsgrenzen zal blijven deze zomer. Volgens Marieke Politiek, directeur van NBTC-NIPO, heeft de verschuiving in de vakantiefocus vooral met het mooie zomerweer van 2018 te maken. Met zo'n precedent durven meer mensen ervoor te kiezen in eigen land op vakantie te gaan.
 

Steeds meer kamperen

 
Nog een verschil ten opzichte van vorig jaar: eropuit met de caravan of vouwwagen wordt steeds populairder. Politiek: "Alhoewel de voorkeur van Nederlanders nog steeds het meest uitgaat naar een vakantie in een hotel, bungalow of vakantiepark, zit de (sta)caravan in de lift." Ook aan deze ontwikkeling is de goede zomer van 2018 debet volgens Politiek. Populairste binnenlandse zomerbestemmingen zijn Gelderland, Limburg, Drenthe en Zeeland.
 
Door: Nationale Recreatiegids