Delen Veluwe gaan dicht ten behoeve van vogels

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
De Veluwe gaat delen afsluiten voor recreanten om een zestal vogelsoorten te behoeden van de ondergang. Het is voor het eerst dat dit in Nederland op deze schaal gebeurd. Dit meldt de Stentor.

Het gaat om vogels met namen die tot de verbeelding spreken: tapuit, duinpieper, boomleeuwerik, wespendief, draaihals en zwarte specht. Alle zes de soorten worden bedreigd in hun natuurlijke habitat op de Veluwe.

Vogelverstoorders

"Met name de boomleeuwerik heeft het moeilijk op de Veluwe. Net als de tapuit en de duinpieper is de boomleeuwerik een vogel die op de grond zijn nest uitbroedt. Verstoring van de broedparen door recreatie is de belangrijkste oorzaak dat het aantal broedparen afneemt op de Veluwe," zegt onderzoeker Henk Sierdsema van de Stichting Ornithologisch Veldonderzoek Nederland. Volgens hem zijn mensen met honden, wandelaars en fietsers de grootste vogelverstoorders.

Recreatiedruk

Sierdsema deed eerder al onderzoek naar de relatie tussen de recreatiedruk in een bepaald natuurgebied en de terugloop aldaar van het aantal vogels. Dit onderzoek in samenwerking met de Universiteit van Wageningen werd in 2017 gepubliceerd in de Journal of Environmental Management. "In 2006 is door Rob Bijlsma een vergelijkbaar onderzoek gedaan in het gebied Planken Wambuis. Ook hij toonde aan dat er een relatie is tussen de hoeveelheid recreanten in een natuurgebied en het aantal grondbroedende vogels." Kernconlusie: hoe meer recreanten, hoe minder vogels.

Voor het eerst in Nederland

Om de populatie van de zes vogelsoorten op peil te houden wordt er nu gestart met een pilot in het Noordwestelijk deel van de Veluwe. "Omdat het voor het eerst is in Nederland dat zoiets op deze schaal gebeurt, moet dit zorgvuldig worden aangepakt. Het kan daarom nog even duren voordat het eerste wandelpad of natuurgebied concreet wordt afgesloten", aldus Ernst Jan Peters van Veluwe Op-1, een samenwerkingsorganisatie tussen lokale overheden, natuurorganisaties en grondeigenaren.

Door: Nationale Recreatiegids