Friesland wil oudste cultuurgebied uit de vergetelheid halen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Het West-Friese natuurgebied Marneslenk zal bij weinig toeristen grote bekendheid genieten. Vijf dorpen uit dit gebied komen nu met het Masterplan Gouden Land, om het oudste cultuurlandschap van Friesland beter onder de aandacht te brengen én te behouden voor de toekomst. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

Landschapsarchitect Peter de Ruyter, die eerder onder andere het landschap rond de opgeheven vliegbasis Soesterberg vormgaf,  is nauw betrokken bij het Masterplan, dat verder vooral wordt gedragen door de inwoners uit de dorpen Arum, Kimswerd, Pingjum, Witmarsum en Zurich. Gerda Holzhaus uit Pingjum is een van de initiatiefnemers en werpt de vraag op die ten grondslag ligt aan het project: "Wat zien we over vijftig jaar nog van de cultuurhistorie en het landschap? Mensen moeten zich meer bewust worden van wat hier allemaal is."

Het gebied heeft volgens de initiatiefnemers van het masterplan te maken met een aantal bedreigingen die de eigenheid van het gebied enorm kunnen aantasten: ontvolking, klimaatverandering en het verdwijnen van biodiversiteit. Om met name die laatste twee punten een halt toe te roepen ligt er nu het plan om het gebied bij de dijk (door De Ruyter de 'groene Berlijnse Muur' genoemd) te gaan verkwelderen.

Om de schoonheid van het gebied te onderstrepen  en de bekendheid van de Marneslenk te vergroten worden nu door kunstenaars en kunstcollectieven ontwerpen ingediend die het verhaal van het landschap extra onder de aandacht moeten brengen. Daarnaast moet nieuwe infrastructuur over land en water het gebied aantrekkelijker maken voor toeristen. Het beoogde Centrum voor klimaat, landschap en kunst in Pingjum moet het middelpunt van de Marneslenk worden. "Het is het oudste cultuurlandschap van Friesland", vertelt Holzhaus. "Het gebied is alleen een beetje vergeten."

Door: redactie Nationale Recreatiegids