Jachthavens nieuwe favoriet van Nederlandse drugsindustrie

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Nu de controle in de grote zeehavens verbetert, verleggen veel drugscriminelen hun activiteiten naar jachthavens. Niet alleen om aan te meren: steeds vaker proberen criminelen ook de exploitatie ervan in handen te krijgen. Dit meldt de NOS.

Het is een verontrustend verschijnsel, zo stelt Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, en regioburgemeester van een aantal Noord-Hollandse gemeenten. Volgens hem zijn er alleen al in 'zijn' provincie een honderdtal kleine boten betrokken bij drugstransporten. Volgens Annette Kooij, persofficier van het Openbaar Ministerie in Noord-Holland, is ook Justitie bekend met het fenomeen: "Die smokkel vindt plaats met zeilboten, plezierjachten en vissersboten. We zien dat in dit soort boten verborgen ruimtes worden gebouwd om drugs in te verstoppen", vertelt Kooij. "Daarnaast zien we ook dat containerschepen drugs droppen op de Noordzee. Snelle motorbootjes pikken het op en brengen het aan land."

Jachthavens zijn hierbij een nieuwe favoriete schakel voor drugssmokkelaars: het zijn plekken waar criminelen relatief anoniem kunnen opereren, mede door gebrekkig toezicht en het feit dat registreren lang niet altijd hoeft. "Als je met een zeewaardig schip een jachthaven in komt varen, denkt niemand: zijn die misschien drugs aan het verslepen? Daar kunnen ze dus makkelijker hun gang gaan.", aldus Jos Wienen. Hij merkt ook dat criminelen steeds vaker pogen de exploitatie van jachthavens toe te eigenen: "Soms heb je het idee: heb ik nu te maken met bonafide ondernemers of zit ik te praten met criminelen? Daar moeten we echt vanaf."

Het kabinet gaat nu geld steken in projecten die 'ondermijnende criminaliteit' moeten tegengaan. Zo gaat in Noord-Holland het budget om georganiseerde misdaad aan te pakken van 750.000 euro naar 4,5 miljoen euro per jaar. Een verzesvoudiging waar Wienen blij mee is, maar een relativerende kanttekening plaatst hij ook: "Vergeleken met de miljarden die in deze sector omgaan is het maar een klein beetje. Het geld is een enorme impuls, maar of het genoeg is zal moeten blijken."

Door: redactie Nationale Recreatiegids