Wad had stabiel vaarseizoen in 2017

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Uit het jaarlijkse onderzoek dat is gedaan naar de vaarrecreatie en de natuurwaarden in de Waddenzee is naar voren gekomen dat de hoeveelheid vaarrecreanten op het Wad weliswaar is afgenomen, maar maar dat hun verblijfsduur is toegenomen.  De druk van de vaarrecreatie op de Waddenzee is daarmee stabiel. Dit meldt de Franeker Courant.

Het onderzoek werd verricht door het MonitoringConsortium, een samenwerkingsverband tussen de Rijksuniversiteit Groningen, Stenden Hogeschool Leeuwarden / European Tourism Futures Intstitute, het Ecologisch Adviesbureau Altenburg & Wymenga, Bureau De Karekiet en de Stichting Ornithologisch Veldonderzoek Nederland. Zij onderzochten in opdracht van het Actieplan Vaarrecreatie Waddenzee de relatie tussen natuur en watersportrecreatie op het Wad.

Onderzoeksleider Bertus van der Tuuk signaleert vooral veel overeenkomsten met 2016: "Het is een misverstand om te denken dat onderzoeksresultaten altijd 'verrassend' moeten zijn, 'nieuwswaarde' moeten hebben of 'nieuwe bevindingen' moet opleveren. Onderzoek kan ook een wetenschappelijke bevestiging zijn van wat op basis van andere observaties gesignaleerd is."

Sinds 1982 houden de zes grote Waddenzee-sluizen bij hoeveel recreatievaart het gebied in- en uitgaat. Tussen 2002 en 2009 betrof dit jaarlijks rond de 110.000 passages. Daarna is een dalende trend ingezet: in 2017 was het aantal sluispassages iets minder dan 84.000: zeven procent minder dan in 2016. Dit betekent niet dat het ook rustiger is geworden op het Wad: in de afgelopen 34 jaar nam het aantal overnachtingen in jachthavens met meer dan een factor drie toe: van 27.000 naar 90.000 per jaar. Texel, Terschelling en Vlieland zijn de populairste verblijfplekken.

Door: redactie Nationale Recreatiegids