Bewoners molens Kinderdijk gaan protesteren tegen massatoerisme

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
De molens van Kinderdijk worden door zo'n zestig mensen bewoond, maar jaarlijks door zo'n zeshonderdduizend mensen bezocht. De bewoners van de wereldberoemde molens hebben steeds meer last van het massatoerisme. Morgen gaan ze actievoeren. Dit meldt het Nederlands Dagblad.

Het protest zal plaatsvinden door Engelstalige ansichtkaarten uit te delen aan het publiek. De tekst op de kaart luidt (vertaald vanuit het Engels): 'Bedankt voor je bezoek. Wij wonen hier al eeuwen. 600.000 toeristen per jaar, 60 bewoners. Verhouding 10.000 tegen 1. #Overtoerisme.'

Het Molencomplex Kinderdijk-Elshout, sinds 1997 door Unesco erkend als Werelderfgoed, bestaat uit negentien molens, waarvan er zestien worden bewoond. Het gebied wordt geƫxploiteerd door Stichting Wereld Erfgoed Kinderdijk (SWEK), maar die vaart te veel een eigen koers, zo stelt de bewonerscommissie Kinderdijk: "We zijn niet betrokken bij het maken van plannen. Zo is een nieuwe rondvaartboot gaan varen, de openingstijden zijn verruimd en riet wordt gemaaid ten behoeve van fotograferende toeristen. Zonder voorafgaand overleg." Ook bewoner Peter Paul Klapwijk vindt dat het beleid van de SWEK overlast in de hand werkt: "De SWEK vraagt om meer parkeerruimte om overlast te voorkomen, maar adverteert op de site dat je makkelijk met de auto naar Kinderdijk kunt komen. Zelfs vlak bij de molens kan parkeren. Het moet en kan gewoon anders."

Door: redactie Nationale Recreatiegids