Minder Nederlanders op vakantie, maar geven meer uit

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Uit een analyse van de creditcard data van ICS blijkt dat de afgelopen zomer minder Nederlanders op vakantie zijn gegaan, maar dat het besteedde bedrag daar hoger is dan voor de coronacrisis. Ook zijn er verschuivingen te zien in de locaties waar naartoe is gereisd en hoe men die reis heeft gemaakt. Dit meldt Newslab. 

ICS meldt dat het aantal vakantieaankopen met 11 procent afnam ten opzichte van 2019, de laatste zomer voor de coronapandemie. Het totale aantal uitgaven op de reizen nam echter toe met 14 procent. Daarnaast blijkt dat reizen naar Midden-Amerika en het Caribisch gebied populairder zijn geworden, ten koste van reizen naar Azië en Australië, en ook vakanties in eigen land namen met 21 procent af. Ook het aantal reizen naar landen als Letland en Litouwen zijn bijna vier keer zo populair geworden. West- en Zuid-Europa blijven echter de meest populaire vakantiebestemmingen.

Schiphol

Ook is te zien dat reizigers vaker de trein en bus pakken naar hun eindbestemming. Deze ontwikkeling is vooral toe te dichten aan de chaos op Schiphol afgelopen zomer. Hier moesten door personeelsgebrek meerdere terminals worden gesloten wat leidde tot lange wachttijden. In de cijfers van ICS is te zien dat geretourneerde tickets toenamen met 62 procent ten opzichte van 2019. In de maand juni was het aantal geretourneerde tickets zelfs 163 procent hoger dan drie jaar geleden:  6,4 procent van alle geboekte vliegtickets werden geretourneerd. Veel kortere vluchten zijn omgeruild voor andere manieren van transport. De aankopen het openbaar vervoer zoals bus, trein en boot, stegen met 49 procent, terwijl vliegtickets daalden met 21 procent.

Door: Nationale Recreatiegids