Europese Commissie wil ingeënte toeristen toelaten

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
De Europese Commissie wil tegen het coronavirus ingeënte toeristen van buiten de Europese Unie weer toelaten. Plezierreizen naar de EU moeten bovendien vanuit meer landen weer mogelijk worden, vindt het dagelijks bestuur van de unie. Ook voor wie nog niet is gevaccineerd.

Nu zijn plezierreizen naar de EU slechts mogelijk voor inwoners van een zevental landen. Dat kunnen er de komende tijd veel meer worden, meent de commissie. Zij wil de maatstaven versoepelen en niet-noodzakelijke reizen toestaan vanuit landen met een hogere besmettingsgraad dan nu gebeurt. Dat zou veilig kunnen nu steeds meer mensen in de EU en elders een prik hebben gekregen en zijn beschermd.

De huidige criteria, die van vorige zomer stammen, zijn "extreem streng", zegt een EU-ambtenaar. Hij denkt dat de inreisbeperkingen voor tot wel honderd landen kunnen worden ingetrokken.

Aantonen

Het is wel zaak dat de EU op haar hoede is voor nieuwe, gevaarlijke varianten van het virus, stelt de commissie. Daarom zou de EU snel moeten kunnen ingrijpen als het in een buitenland plotseling misgaat. Met een 'noodrem' moeten de EU-landen het reisverkeer vanuit dat land dan samen aan banden kunnen leggen.

Toeristen die naar de EU willen komen, moeten kunnen aantonen dat ze zijn geprikt met een van de coronavaccins die de unie heeft goedgekeurd. EU-landen kunnen ook reizigers toelaten met een vaccin dat de zegen heeft van de Wereldgezondheidsorganisatie, zoals de makers van de Chinese en Russische vaccins hebben aangevraagd.

Vaccinatiebewijs

De voorgestelde nieuwe regels betekenen dat bijvoorbeeld de Verenigde Staten werk moeten maken van een vaccinatiebewijs voor hun burgers, erkent de commissieambtenaar. Hij rekent erop dat dit in orde komt omdat de VS daarbij zelf een groot belang hebben.

De EU-lidstaten moeten nog met het voorstel instemmen. Volgens de ingewijde moet dat eind mei geregeld kunnen zijn.

Noodzakelijke reizen waren overigens mogelijk en blijven mogelijk. Dat geldt bijvoorbeeld voor diplomaten en medici.

Door: ANP