Geen geld van Rijk voor Drentse Regiodeal Vrijetijdseconomie

Door Redactie Nationale Recreatiegids
6 min
Het Rijk heeft geen geld over voor de Regio Deal Focus op Vrijetijdseconomie van de provincie Drenthe. De betrokken partijen hadden eind november 2019 bij het Rijk een voorstel ingediend om extra te investeren in de kwaliteit van de Drentse vakantieparken. Het Rijk was gevraagd om 5 miljoen euro bij te dragen. Hetzelfde bedrag zou ook door de betrokken gemeenten en de provincie op tafel gelegd worden. Dit meldt de provincie Drenthe.
Gedeputeerde Henk Brink is teleurgesteld dat het Rijk deze kans nu laat lopen: “In Drenthe werken we met vele betrokkenen hard aan de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie. Met deze Deal konden we daar nog meer werk van maken. We wilden kansrijke ondernemers stimuleren om hun vakantiepark verder te ontwikkelen, maar we hadden ook oog voor de vakantieparken waar de recreatieve toekomst minder rooskleurig is. Daar wilden we de sociaal-maatschappelijke problematiek en de criminaliteit, die speelt op en rond een deel van de vakantieparken, een halt toeroepen.”
 

'We gaan gewoon door'

 
Wethouder Bas Luinge van de gemeente Aa en Hunze vult aan: “De vrijetijdssector is erg belangrijk. Veel ondernemers en inwoners verdienen er hun boterham mee. Om de vakantieparken en campings ook in de toekomst aantrekkelijk en economisch gezond te houden, werken we sinds 2018, binnen het Programma Vitale Vakantieparken, al intensief samen. Daar gaan we natuurlijk gewoon mee door.” Naast Aa en Hunze participeren de gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden, Midden-Drenthe, Noordenveld, Westerveld en De Wolden in de Regio Deal Focus op Vrijetijdseconomie.
 

Vrijetijdssector motor Drentse economie

 
De vrijetijdseconomie is met een omzet van 1,7 miljard euro een belangrijke motor van de Drentse economie. De vrijetijdseconomie speelt een grote rol bij het op niveau houden van voorzieningen en draagt substantieel bij aan de leefbaarheid van het landelijke gebied in Drenthe. De sector is goed voor zo’n 24.000 banen aan directe en indirecte werkgelegenheid. De overnachtingen op vakantieparken leveren zo’n 300 miljoen euro op. In Drenthe vindt 65 procent van de overnachtingen plaats op vakantieparken, terwijl dat in Nederland gemiddeld 34 procent is. Het aantal overnachtingen op vakantieparken is de afgelopen jaren flink gestegen: van 3.437.000 overnachtingen in 2013 naar 4.626.000 overnachtingen in 2018.
 
Een PDF van de Regio Deal Focus op Vrijetijdseconomie is te vinden via de website van de provincie Drenthe.
 
Door: Nationale Recreatiegids