CBS: aantal banen cultuur en recreatie stabiel in vierde kwartaal

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Na een lichte verruiming in het derde kwartaal is de arbeidsmarkt in het vierde kwartaal van 2019 weer krapper geworden. Er kwamen opnieuw meer vacatures bij en de werkloosheid daalde licht. Het aantal banen nam toe. Behalve bij cultuur en recreatie, waar het banenbestand stabiel bleef, en uitzendbureaus, waar het aantal banen afnam. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de arbeidsmarkt.
Het aantal werklozen daalde met 3 duizend, na een stijging van 14 duizend in het derde kwartaal. Het aantal openstaande vacatures nam met 3 duizend toe. In het vierde kwartaal kwam het aantal werklozen daarmee op 316 duizend en het aantal vacatures op 291 duizend. De spanning op de arbeidsmarkt is daardoor weer opgelopen tot gemiddeld 92 vacatures per 100 werklozen. In het derde kwartaal waren dat er 90 en in het kwartaal daarvoor 93.
 

Cultuur en recreatie stabiel

 
In de bedrijfstak cultuur, recreatie en overige diensten is het aantal banen vrijwel gelijk gebleven. Het aantal banen bij de uitzendbureaus daalde met 1 duizend. In heel 2019 is het aantal banen in deze bedrijfstak met 15 duizend gedaald. In 2018 en 2017 was hier nog sprake van een flinke stijging met 27 duizend en 75 duizend banen.
 

Grote banengroei bij horeca

 
In de zorg kwamen er in het vierde kwartaal 13 duizend banen bij. Andere bedrijfstakken met een grote banengroei waren handel, vervoer en horeca (10 duizend), zakelijke dienstverlening (6 duizend) en industrie (5 duizend).
 
Voor meer informatie over de nieuwste arbeidsmarktcijfers, zie de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
 
Door: Nationale Recreatiegids