RECRON: binnenlandse vakanties te kostbaar voor veel Nederlanders

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
De Vereniging van Recreatieondernemers Nederland (RECRON) luidt de noodklok. De brancheorganisatie stelt dat vakantie voor een deel van de Nederlanders onbetaalbaar wordt. Oorzaak: de overheid die de lasten steeds verder verzwaart, en de ondernemer die zich genoodzaakt ziet dit weer door te berekenen in de prijs. Dit meldt RECRON.
Het blijkt allemaal uit onderzoek van adviesbureau ZKA Leisure Consultants (PDF), gedaan in opdracht van RECRON. Het adviesbureau becijferde dat van elke euro omzet er minimaal 30 cent naar de overheid gaat in de vorm van een belasting. Een recreatieondernemer heeft met 120 verschillende soorten belastingen, heffingen en regelingen van de overheid te maken, en dat voelt de consument uiteindelijk in zijn portemonnee.
 
Volgens de brancheorganisatie van ondernemers in de recreatiebranche houdt de overheid maar niet op met het almaar verhogen van de diverse belastingen, waardoor de overnachtingsprijzen van campings, bungalowparken en groepsaccommodaties steeds verder en harder omhooggaan. 
 

Vakantie is een recht 

 
In Nederland is vakantie een recht, iets wat ook bij wet geregeld is. Maar RECRON betwijfeld of  vakantie voor doelgroepen aan de onderkant van de samenleving nog wel betaalbaar is. Daarbij stelt de vereniging dat toeristen juist van harte welkom zijn in de meeste gemeenten, met name omdat zij de lokale economie stimuleren en ook de voorzieningen van kleinere dorpen in stand houden. RECRON vindt dan ook dat vakantiegangers niet belast maar beloond zouden moeten worden voor de financiële impuls die zij geven aan de lokale economie. 
 

Stop met belastingverhogingen

 
De brancheorganisatie roept de overheid nu op te stoppen met de verhogingen van de toeristenbelasting, om zo de marges en concurrentiepositie van recreatiebedrijven niet nog verder aan te tasten. Volgens het CBS is de landelijke stijging van de inkomsten van toeristenbelasting van 2018 naar 2019, 55 miljoen euro - van 239 naar 294 miljoen euro.
 
Door: Nationale Recreatiegids