Bezoekers festival DGTL kunnen straks CO2 compenseren

Door Redactie Nationale Recreatiegids
7 min
Het festival DGTL, dat dit paasweekend plaatsvindt in Amsterdam, gaat het voor artiesten, leveranciers en bezoekers mogelijk maken te berekenen wat hun CO2-aandeel is wanneer ze deelnemen aan het festival. Wie wil kan vervolgens ook zijn CO2-uitstoot compenseren. Dit meldt de Media Nanny. 
Het nieuwe rekenhulpmiddel past in de verduurzamingstrend van festivals in Nederland. Voor DGTL geldt dat het de ambitie heeft om in 2020 het eerste volledige circulaire festival ter wereld te zijn. Op dat terrein is het nu al ver, iets wat niet onopgemerkt is gebleven: vorige maand werd het festival nog verkozen tot het meest duurzame ter wereld. Tegelijk valt er volgens de organisatie op het gebied van CO2-uitstoot nog veel winst te behalen. Het kunnen uitrekenen van deze uitstoot en daarnaast de mogelijkheid bieden die te compenseren moet daaraan bijdragen.
 

Zero Emission

 
Het CO2-rekenhulpmiddel draagt de naam Zero Emission en is te vinden via een aparte website van het festival. Artiesten, bezoekers en leveranciers kunnen hier hun vertreklocatie en transportmiddel invullen, waarna er precies berekend wordt hoeveel CO2-uitstoot hier tegenover staat. De applicatie registreert niet alleen de CO2-emissies van individuele gebruikers, maar óók de actuele uitstoot van alle deelnemers aan het festival bij elkaar: zo moet het inzichtelijk worden wat ze samen genereren én wat ze samen kunnen bijdragen. Met de introductie van deze CO2-calculator wil DGTL haar bezoekers bewust maken van hun CO2-uitstoot, de mogelijkheid bieden dit te compenseren, en daarmee de overgang naar een circulaire economie in een stroomversnelling te brengen.
 

Trees for All en COzero

 
Wie wil compenseren kan kiezen uit twee verschillende projecten: Trees for All, dat investeert in een groene en gezonde aarde door wereldwijd bos aan te planten en te herstellen, en COzero waarbij CO2-emissierechten kunnen worden gekocht en vernietigd, met als doel emissierechten duurder (en daarmee onaantrekkelijker) te maken. 
 

Verantwoordelijkheid nemen

 
Elk jaar verwelkomt het festival DGTL Amsterdam 45.000 bezoekers uit meer dan vijftig landen, artiesten uit alle delen van de wereld en leveranciers uit verschillende regio's. Inherent aan het internationale karakter van het festival is dat het veel CO2-uitstoot met zich mee brengt. "Als we onze duurzame ambities willen waarmaken, moeten we verantwoordelijkheid nemen voor de totale milieu-impact die we veroorzaken: zowel voor, tijdens als na het festival", aldus Jasper Goossen, oprichter van DGTL. 
 
DGTL vindt dit jaar plaats van 19 tot en met 21 april. Volgens de website zijn er nog enkele kaarten verkrijgbaar. Meer informatie over de duurzaamheidsambities van het festival zijn te vinden via de SUSTAINABILITY-pagina op de DGTL-website.