Nieuwe pensioenregeling gaat jaar later in: januari 2026

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
2 min
De nieuwe regels voor de pensioenen in Nederland zijn vorig jaar ingegaan. Dat betekent dat ook het Pensioenfonds Recreatie verandert. In eerste instantie wilde de organisatie de nieuwe regeling vanaf 1 januari 2025 laten ingaan. Dat loopt enige vertraging op: d nieuwe regeling gaat een jaartje later in, vanaf 1 januari 2026. Dat meldt Pensioenfonds Recreatie.

Het Pensioenfonds stelt dat er veel komt kijken bij de overgang naar de nieuwe regels. Om dit zo zorgvuldig mogelijk te doen heeft de organisatie besloten om de nieuwe regeling iets later in te laten gaan.

Nieuwe regels

Pensioenfonds Recreatie schrijft op de eigen website dat er veel aan het veranderen is op het gebied van regels over pensioenen. Vakbonden, werkgevers en de overheid hebben daarom samen nieuwe regels voor pensioen gemaakt. Daar worden drie redenen voor genoemd:

  • Veel mensen weten niet hoeveel ze betalen voor hun pensioen en hoeveel zij opbouwen. Met de nieuwe regels bouwt iedereen een pensioen op via een premieregeling. Daarin staat de hoeveelheid geld (premie) die werknemer en werkgever opbouwen.
  • Mensen veranderen vaker van baan, stoppen een tijd met werken of starten een eigen onderneming. De huidige pensioenregels passen daar niet bij.
  • Wanneer het goed gaat met de economie stijgen de pensioenen niet altijd mee. De nieuwe regels kunnen ertoe leiden dat het pensioen sneller stijg dan nu. Maar wanneer het slecht gaat, kan ook het pensioen omlaag gaan.