Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Een amendement vanuit de Tweede Kamer is vandaag aangenomen. Dat houdt in dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent zullen stijgen. Goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers – en zeker in de arbeidsintensieve recreatiesector – toch slecht nieuws. Bovenop alle stijgende kosten moeten de werkgevers nu extra loon betalen. 

Het minimumloon gaat per 1 juli 2024 stijgen van 13,27 euro per uur naar 13,43 euro per uur. Dit is na een eerdere verhoging van het minimumloon in januari 2024. Toen stegen de lonen al met 3,75 procent. Deze 1,2 procent komt daar boven op. Het is overigens niet bekend wat voor effect deze stijging zal hebben op de portemonnee. Dat hangt namelijk af van de halfjaarlijkse indexatie van het minimumloon. Die stijgt mee met de cao-lonen, welke in het voorjaar bekend worden gemaakt.

Stijgende kosten voor werkgevers

Dat het minimumloon omhoog gaat is goed voor de mensen die een minimumsalaris ontvangen. Ondernemers en werkgevers staan er minder op te popelen. Die vrezen een extra kostenstijging voor hun bedrijven. Ook VNO-NCW sprak zich eerder negatief uit over het voornemen om de lonen te laten stijgen. De werkgeversorganisatie, samen met MKB Nederland, deed een oproep naar de Tweede Kamer om de lonen niet te verhogen. Deze oproep heeft dus weinig effect gehad.

Ook stellen de belangenorganisaties dat het minimumloon de afgelopen anderhalf jaar al flink is gestegen. In sommige gevallen zelfs met meer dan 30 procent. Dat heeft een negatieve invloed op de bestedingen van de organisaties. Ook stellen MKB Nederland en VNO NCW dat de kosten voor ondernemers veel sneller stijgen dan die van personeel.

Alternatief voor verhogen minimumloon

Een alternatief voor de stijging van de lonen is in de ogen van de belangenorganisaties het verlagen van de belasting- en premiedruk van de groep werknemers. “Dan houden ze netto meer over, hoeven de lasten voor ondernemers niet nóg verder omhoog en wordt werken ook nog eens aantrekkelijker”, schrijft VNO NCW op haar website.