Vlieland wil langer toeristisch seizoen en ‘ander type gast’ trekken

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Nieuw beleid op het Waddeneiland Vlieland moet ervoor zorgen dat het toeristische seizoen langer duurt. Ook wil het eiland een ander soort gast aantrekken, namelijk 55-plussers. Hiermee wil het eiland het horecapersoneel langer vasthouden. Wel heerst er de angst dat deze stap leidt tot ‘minder respectvolle’ gasten, meldt Omroep Friesland.

Maandagavond stelde de gemeenteraad van het eiland vast dat er iets moet veranderen aan het toerisme op Vlieland. Een van de ontwikkelingen waar ze op willen inzetten is de vergrijzing van Nederland. 55-plussers gaan namelijk vaker op vakantie en zijn niet gebonden aan schoolvakanties, waardoor mensen het hele jaar naar het eiland kunnen gaan. Daarnaast moet het ervoor zorgen dat horecaondernemers hun personeel langer vast kunnen houden.

Zorgen onder bewoners

Ondanks dat de bewoners de positieve kant inzien van dit nieuwe beleid, hebben zij ook hun zorgen. De angst heerst dat er een ‘ander soort gast’ naar het eiland zal komen. Hiermee worden de rijkere mensen met ‘minder vriendelijke houding’ bedoeld. De vraag of Vlieland dit soort mensen wil trekken doemt hiermee op.

Daarnaast is er een grote kans dat de bestedingen van de eilandbewoners zal dalen, omdat de komst van rijkere mensen ook hogere prijzen betekent. Dat kan er dan weer voor zorgen dat jongeren afzien van een vakantie op Vlieland, waardoor een hele nieuwe generatie het eiland niet of nauwelijks kent.

‘Toerisme is belangrijk voor Vlieland’

Volgens wethouder Marieke Vellinga is het belangrijk om het toerisme op Vlieland op peil te houden: “Zo belangrijk dat we dit niet enkel in dit beleidsstuk kunnen vangen. Onderdelen uit dit beleidsstuk nemen we mee in bijvoorbeeld het beleid op wonen op het eiland.”

De komende jaren wordt alles op het gebied van toerisme getoetst op dit nieuwe beleid. Daarbij worden de speerpunten ‘concrete onderdelen om mee aan de slag te gaan’. Zo wil Vellinga het nieuwe beleid de komende tijd zichtbaar maken op het eiland.