Nederlanders kopen niet meer elektrische fietsen, scooters of steppen

Door Nationale Recreatiegids / Tijn Jansen
3 min
Het percentage Nederlanders dat e-bikes of andere elektrische tweewielers bezit, stijgt niet meer. Het lijkt ook alsof de aanschaf van elektrische tweewielers niet toenam, zo stelt Multiscope na hun onderzoek.

Het onderzoek dat Multiscope heeft uitgevoerd, bevroeg 5.500 Nederlands. Hieruit blijkt dat vier op de tien Nederlanders een soort elektrische tweewieler bezit. Hierbij kun je denken aan een elektrische fiets, scooter of step. Er kan dus geconcludeerd worden dat 6,3 miljoen Nederlanders een dergelijke tweewieler bezit. De waarde van al deze voertuigen bij elkaar is 12,9 miljard euro.

Veranderingen ten opzichte van voorgaande jaren

In 2020 bezat 35% van de Nederlanders een elektrische tweewieler, in 2022 was dat 42%. De groei is waarschijnlijk te danken aan de coronapandemie. Multiscope meldt dat in 2023 maar 1% groei is geconstateerd ten opzichte van 2022. Dit impliceert dus dat het bezit van elektrische fietsen, scooters en steppen in Nederland dus tot stilstand komt.

Aanschaf ook minder interessant

Een ander feit: een groot deel van de Nederlanders (65%) is niet van plan om in de toekomst een elektrische tweewieler te kopen. Een tiende wil wel binnen een jaar een dergelijk voertuig kopen en een kwart wil het pas op langere termijn overwegen. Nederlanders vinden de aanschaf van elektrische fietsen, scooters en steppen dus ook minder interessant worden.

Beeld: Cristiana Raluca