BNNVARA zwijgt over publicatie AD, maar is nog 'in gesprek' met Kasem en volgt ontwikkelingen

Door ANP
4 min
BNNVARA gaat niet reageren op de publicatie in het AD van dinsdagavond over BNNVARA-presentator Khalid Kasem. Dat laat een woordvoerder van de omroep weten. Het AD stelt dat Kasem aan Peter R. de Vries zou hebben verteld dat hij rechtstreeks contact had met Ridouan Taghi, vermoedelijk toen deze voortvluchtig was. BNNVARA is "nog met Khalid in gesprek" en blijft "alle ontwikkelingen volgen". De presentator is officieel "vrijgesteld van werk". Dit betekent dat Khalid Kasem op dit moment niet werkt, maar nog wel aan BNNVARA verbonden is.

"Wij horen deze bevindingen voor het eerst en kunnen hier inhoudelijk niets over zeggen", stelt de zegsman. "Het gaat immers over werkzaamheden die Khalid Kasem uitoefende voordat hij bij BNNVARA in dienst kwam."

Kasem werd begin januari in het AD in verband gebracht met omkoping. De krant zou opnames hebben waarin hij in 2019 tegen Peter R. de Vries, met wie hij destijds een advocatenkantoor had, gezegd heeft dat hij een ambtenaar van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) had omgekocht. Dit zou Kasem hebben gedaan om een cliënt eerder vrij te krijgen. Kasem ontkent de beschuldiging.

Na de onthullingen legde Kasem zijn werk als talkshowhost voor BNNVARA neer. Zijn plek in het programma Khalid & Sophie is voor onbepaalde tijd ingenomen door Jeroen Pauw. BNNVARA heeft laten weten de resultaten van de onderzoeken van de Orde van Advocaten en DJI af te wachten. De Orde van Advocaten denkt eind maart klaar te zijn met het onderzoek.

Onderzoek lopend

Het besluit over het eventueel hervatten van de werkzaamheden van Kasem is niet specifiek afhankelijk van de resultaten van een van de onderzoeken die op dit moment lopen naar de presentator, meldt de omroep.

Kasem legde begin januari zijn werkzaamheden voor BNNVARA neer nadat hij in een publicatie in het AD in verband werd gebracht met omkoping. Er lopen twee onderzoeken naar de zaak. De Orde van Advocaten doet onderzoek naar de vermeende omkoping. Ook de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) doet onderzoek, omdat een medewerker van de dienst zou zijn omgekocht.

Het AD meldde dinsdagavond dat Kasem aan Peter R. de Vries zou hebben verteld dat hij rechtstreeks contact zou hebben gehad met Ridouan Taghi, die toen vermoedelijk voortvluchtig was.