Vakantieopties voor minima in deze Zwolse vakantiegids

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Mensen met een lager inkomen laten vaak vakantieplannen links liggen. Om hen tóch een leuk uitstapje te bieden is er in Zwolle een speciale vakantiegids gemaakt. Daarin worden vakantieopties voor mensen met een kleine beurs op een rijtje gezet. Zo staan er uitstapjes naar jeugdcampings in en wordt er een zeilvakantie aangeboden, meldt RTV Oost.

Verschillende vrijwilligersorganisaties, zoals Rotary Club Zwolle, kerken in Zwolle en Stichting Jeugdvakantieweek Zwolle hebben de handen ineengeslagen om samen aan een vakantiegids te werken. De vakantieopties werden al langer aangeboden, maar het is voor het eerst dat deze nu zijn gebundeld in een vakantiegids.

Volgens Wim van Ree van diaconie Zwolle is de samenwerking ‘wenselijk’. Hij denkt dat hiermee de ongelijkheid afneemt. “Voorheen zag je dat mensen met twee verschillende organisaties meegingen op vakantie en anderen helemaal nooit.”

Bijdrage gemeente

Dinsdag ontving wethouder Michiel van Willigen de vakantiegids van Van Ree. De gemeente heeft financieel niet bijgedragen aan de gids, maar zorgt er wel voor dat deze bij de minima in de gemeente aankomen. Dat zijn er zo’n 11.000.

Om te voorkomen dat mensen denken dat het gaat om een gemeentelijke brief – die minder vaak worden geopend – heeft de gemeente afgezien van een logo op de envelop.

Honderden gezinnen

Vorig jaar maakten 300 tot 400 gezinnen uit Zwolle gebruik van de mogelijkheid om met de organisaties op vakantie te gaan. Dat is een flink stuk minder dan de 11.000 brieven die worden verstuurd. “Natuurlijk kunnen we niet iedereen een vakantie aanbieden”, stelt Van Ree. In de brief wordt dan ook om begrip gevraagd. Tijdens de selectie wordt er gekeken naar de laatste keer wanneer iemand met de organisaties op vakantie is geweest.