Stikstofberekening festivals geen automatisch onderdeel meer van Omgevingswet

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
5 min
Vanaf 1 januari is de nieuwe Omgevingswet van kracht. Daarin valt op dat organisatoren van festivals hierdoor hun stikstofuitstoot niet meer hoeven te laten doorrekenen voor het aanvragen van een vergunning. Dat is besloten om te voorkomen dat provincies een streep zouden zetten door evenementen. De verwachting is dat vooral organisatoren van kleinere evenementen hier meer en meer tegenaan zullen lopen, aldus DLV Advies.

Voordat de nieuwe Omgevingswet van kracht ging, was er voor het aanvragen van een evenementenvergunning een ‘onlosmakelijke verbondenheid’ met de stikstofuitstoot. Zonder een doorberekening daarvan was het niet mogelijk om een vergunning te krijgen voor een evenement. Die ‘onlosmakelijke verbondenheid’ is nu dus geschrapt. Evenementenorganisaties hebben nu zelf de verantwoordelijkheid om na te gaan of ze een stikstofvergunning nodig hebben. Dat is nog niet overal doorgesijpeld.

Natuurgebieden

Bij de opbouw van een muziek- of theaterfestival of een buitensportevenement worden materialen aangevoerd en wordt er gewerkt met machines. Ook tijdens het evenement heb je te maken met allerlei bronnen van stikstofuitstoot, zoals generatoren en auto’s. Op het moment dat de uitstoot gevolgen heeft voor Natura 2000-gebieden in een straal van 25 kilometer, is het verplicht om een vergunning te hebben. Normen hiervoor zijn streng. Zo is bij een uitstoot van 0,01 mol stikstof per hectare per jaar op het natuurgebied al een vergunning nodig.

De stikstofneerslag wordt berekend via het Aerius-programma. Mocht de uitstoot te hoog uitvallen, dan moet deze worden gecompenseerd. Het terugdringen van stikstofuitstoot kan door bij de opbouw te werken met elektrische machines in plaats van apparatuur met dieselmotoren. Wanneer de stikstofuitstoot nog steeds te hoog is, kan een organisaties tijdelijk stikstofruimte ‘leasen’. Dat houdt in dat de uitstoot op een ander moment moet worden gecompenseerd. Zo’n compensatieprocedure kan maanden in beslag nemen, dus op tijd beginnen is essentieel.

Intrekken vergunning

Het laatste wat een organisatie wil is dat de provincie tijdens de opbouw komt controleren of er wel een stikstofvergunning is aangevraagd. Op het moment dat deze niet aanwezig of op orde is, kan het evenement worden stilgelegd. Daarom is het verstandig om altijd een berekening van de stikstofuitstoot te laten maken.

Milieuorganisaties kunnen bezwaar maken tegen evenementen vanwege de impact ervan op de natuur. Zij kunnen een handhavingsverzoek indienen bij de provincie. daarom is het zaak om de stikstofvergunning tijdig in orde te brengen.